Χρόνιες - Chronic diseases

''Υγεία είναι η ελευθερία από τον πόνο σε σωματικό επίπεδο, που οδηγεί σε κατάσταση σωματικής ευεξίας, η ελευθερία από τα πάθη σε συναισθηματικό επίπεδο που οδηγεί σε κατάσταση δυναμικής ηρεμίας και η ελευθερία από τον εγωισμό σε διανοητικό επίπεδο, οδηγεί σε μία κατάσταση Ενοποίησης με την Αλήθεια'' Γ. Βυθούλκας

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Στην Ελλάδα, οι 30 στους 100 εκδηλώνουν πονοκέφαλο. Στις ΗΠΑ και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το ποσοστό κυμαίνεται από 40% έως 80%. Περίπου το 30% των κεφαλαλγιών στις γυναίκες, οφείλονται και εκδηλώνονται κατά την έμηνο ρύση, άρα σχετίζονται σε ορμονικές μεταβολές. 

Κάποιοι από τους λόγους που προκαλείται μια κεφαλαλγία μπορεί να είναι ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα ή μια φλεγμονή στο αυτί (ωτίτιδα), μια ιγμορίτιδα, μια κεφαλαλγία που οφείλεται σε στρες, νευραλγίες, αυχεναλγίες, ή σε κάποια πιο σοβαρή αιτία, όπως είναι ένα ανεύρισμα, ή όγκος του εγκεφάλου.

Τις περισσότερες φορές, ένας πονοκέφαλος δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που τον προκαλεί. Τέτοιοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι οι ημικρανίες, ή οι κεφαλαγίες από στρες. Αυτού του τύπου πονοκεφάλων, δεν είναι επικίνδυνες και μπορεί να εμφανίζονται συχνά σε κάποια άτομα. Θα πρέπει να αναφέρουμε και τις κεφαλαλγίες, οι οποίες πρέρχονται από αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπου και σε αυτές οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί.

Αντιμετώπιση κεφαλαλγιών

Η συμβατική ιατρική αντιμετωπίζει τις περισσότερες κεφαλαλγίες χορηγώντας αναλγητικά. Μιλάμε για τις περισσότερες αιτίες που προκαλούν αυτές τις κεφαλαλγίες και όχι για τις σοβαρότερες, όπως το ανεύρισμα ή ο όγκος εγκεφάλου, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις τα αναλγητικά χρησιμοποιούνται, απλά η θεραπεία δεν τελειώνει εκεί.

Ένας πονοκέφαλος, αναγκάζει το άτομο να σταματήσει πολλές φορές τις δραστηριότητές του, και να καταφύγει σε κάποιο ισχυρό αναλγητικό, κι αυτό σε κάποιους συμβαίνει συχνά, όπως ανέφερα παραπάνω. Όλη αυτή η αναστάτωση δημιουργεί ανασφάλεια και ψυχική αστάθεια στα πάσχοντα άτομα. Δεν είναι εύκολο κατά την κρίση ημικρανίας π.χ., να ανταπεξέλθεις εύκολα στις υποχρεώσεις σου, όποιες κι αν είναι αυτές, όταν οι περισσότερες καλυτερεύουν σε ησυχία. Προκύπτουν αρκετά πρακτικά ζητήματα, εκτός από την ψυχική αστάθεια και ανασφάλεια, πλην του σωματικού πόνου, που είναι ισχυρός.

Ομοιοπαθητική προσέγγιση

Η Ομοιοπαθητική, όπως και σε όλες τις ασθένειες ή ανισορροπίες που εκδηλώνει κάποιο άτομο, τις αντιμετωπίζει ολιστικά, δηλαδή ψάχνοντας την αιτία που προκαλεί αυτή την ανισορροπία - κεφαλαλγία και προσπαθεί να βοηθήσει το άτομο ψυχοδιανοητικοσωματικά.

Όταν αντιμετωπίζουμε το άτομο, η έναν οργανισμό ΟΛΙΣΤΙΚΑ, εστιάζουμε στην αιτία και όχι στο σύμπτωμα που εκδηλώνεται, έτσι έχουμε γενική εικόνα η οποία μας οδηγεί σε μονοπάτια θεραπείας, όπου το άτομο θα βοηθηθεί γενικώς. Πολύ συχνά, ενώ καταφεύγει κάποιος σε έναν ομοιοπαθητικό για πονοκεφάλους, τακτοποιούνται και κάποια ψυχονοητικά του ζητήματα, ή από ένα έκζεμα τακτοποιείται μια φοβία.

Η ομοιοπαθητική, είναι μια ολοκληρωμένη θεραπευτική μέθοδος, η οποία μέσω λήψης ιστορικού διαμορφώνεται η συνολική εικόνα του ατόμου που χρειάζεται θεραπεία σε όλα τα επίπεδα, ψυχικό, νοητικό, συναισθηματικό, σωματικό. Έτσι, ο Ομοιοπαθητικός, βάσει αυτού του ιστορικού και πληροφοριών που αντλεί από τον ασθενή, καταλήγει στο ομοιοπαθητικό φάρμακο, το οποίο καλύπτει συνολικά όλη την εικόνα και συμπτωματολογία του ασθενούς.

Είναι μια ήπια και ευγενική θεραπεία, η οποία αποσκοπεί στην ισορροπία της ζωτικής δύναμης και οργανισμού, έτσι ώστε το σώμα να αρχίσει να θεραπεύεται και να βασίζεται σε δικές του δυνάμεις και μεθόδους. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι έχουμε ένα πλεονέκτημα επιπλέον, αφού αυτό το σύστημα παίζει σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών που εκδηλώνονται.

Οι κεφαλαλγίες, όπως και όλες οι ανισορροπίες που εκδηλώνουν κάποια συμπτωματολογία, είναι μέρος της ζωής κάποιων συνανθρώπων μας και οφείλουμε εμείς οι θεραπευτές να τις προσεγγίσουμε με σεβασμό, προσοχή και αγάπη, όπως και όλες τις ανισορροπίες των ατόμων που ζητούν τη βοήθεια και στήριξή μας. Επειδή, έζησα αρκετά χρόνια σε προσωπικό επίπεδο τις κεφαλαλγίες που οφείλονταν σε ημικρανίες, με το χέρι στην καρδιά, σας λεω ότι η Ομοιοπαθητική βοηθάει, αρκεί, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, να εμπιστευτούμε και να έχουμε υπομονή. Όσο χρόνιο είναι κάποιο περιστατικό και η ανισορροπία σε κάποιο άτομο, όσο τοξινωμένος είναι επίσης ένας οργανισμός, τόσος χρόνος χρειάζεται για να ισορροπήσει με την Ομοιοπαθητική θεραπεία. Αυτό δεν σημαίνει πως όσα χρόνια είχε κάποιος ημικρανίες για παράδειγμα, τόσος θα χρειαστεί για να θεραπευτεί. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έχουμε δει και ζήσει περιπτώσεις με χρόνια προβλήματα να ισορροπούν και να έχουν σημαντική βελτίωση άμεσα. Πάντα η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή στην Ομοιοπαθητική και έτσι οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε, ακολουθώντας τους Νόμους που ορίζει η Ομοιοπαθητική και τους κανόνες της.

Ας είμαστε αισιόδοξοι, μα πάνω από όλα ας οραματιζόμαστε το αποτέλεσμα που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει σε εμάς αλλά και στον κόσμο μας. Αυτό, από μόνο του είναι η σημαντικότερη αιτία να προκληθεί αυτό ακριβώς που οραματιστήκαμε ή ευχηθήκαμε.

Δάφνη Βάγια Βακάλη


ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Στις αλλεργίες, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, η Ομοιοπαθητική δρα εξατομικευμένα! Ανάλογα με τα συμπτώματα και το άτομο που τα εκδηλώνει, προχωρά στην κατάλληλη θεραπεία και το κατάλληλο σκεύασμα ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2000 το ποσοστό των αλλεργικών ανήλθε στο 25% του πληθυσμού, δηλαδή ένας στους 4 Ευρωπαίους την άνοιξη παρουσιάζει κάποια μορφή αλλεργίας.

Οι αλλεργίες αποτελούν ένα εποχιακό φαινόμενο όπου εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη. Πολλοί ασθενείς όμως, με την πάροδο των ετών, την εμφανίζουν περισσότερο χρονικό διάστημα.

Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανίζονται στο δέρμα, στα μάτια με επιπεφυκίτιδες, στο ανώτερο αναπνευστικό με τις αλλεργικές ρινίτιδες, φαρυγγίτιδες ή πολλές φορές μπορεί να εμφανίσουν και συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό με βρογχίτιδες ή αλλεργικό άσθμα.

Η Ομοιοπαθητική έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις αλλεργίες ιδιαίτερα σε αυτές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα εκδηλώνεται μια ανισορροπία στο σώμα, η οποία καταστέλλεται με κορτιζονούχα φάρμακα (αλλεργίες, άσθμα, δερματικά), τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται το σώμα και ο οργανισμός για να αποτοξινωθεί και να επανέλθει η ισορροπία σε όλα τα συστήματα.

Η Ομοιοπαθητική ενισχύει το Ανοσοποιητικό αναγκάζοντάς το να δράσει και να θεραπεύσει. Με τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα αυτό συμβαίνει ουσιαστικά. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες, στην προκειμένη, καλό είναι να κάνουν μια θεραπεία ολιστική με κατάλληλα για αυτούς ομοιοπαθητικά. Έτσι οι πιθανότητες κρίσεων θα λιγοστεύσουν και θα γίνουν ηπιότερες. Με την πάροδο του χρόνου θα σταματήσουν ή θα συμβαίνουν σπάνια.

Το έργο του Ομοιοπαθητικού, είναι να βρεί το κατάλληλο εξατομικευμένο ομοιοπαθητικό σκεύασμα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, όπου θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει καίρια στα συμπτώματα των αλεργιών αλλά και σε όλα τα συμπτώματα που εκδηλώνει το σώμα σε όλα τα επίπεδα.

Πολλές αλλεργίες ξεκίνησαν από την παιδική ηλικία, οι οποίες κατεστάλησαν με κορτικοστεροειδή. Η καταστολή των συμπτωμάτων, δημιουργεί βαθύτερη διαταραχή σε βαθύτερο όργανο, με περισσότερη για το σώμα σημασία. Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και σοφά να δρούμε σε όλες τις οξείες καταστάσεις. Ο γνωστός Ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας, λέει χαρακτηριστικά:

''Οι οξείες ασθένειες της παιδικής ηλικίας (όχι οι επιδημικές που εκδηλώνονται πρωταρχικά σε συστήματα τα οποία είναι εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον, όπως το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα και το δέρμα) πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά και να μην καταστέλλονται με υπερβολική φαρμακευτική αγωγή, διαφορετικά οι οξείες ασθένειες θα συνεχίσουν να υφίστανται σε τροποποιημένη μορφή, ως ένα είδος υποξείας φλεγμονώδους διαδικασίας, προκαλώντας την έκφραση των γενετικών προδιαθέσεων του σώματος, και ως εκ τούτου εκδηλώνονται οι χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες. Όλες οι χρόνιες καταστάσεις, επίσης, έχουν φλεγμονώδη χαρακτήρα, και αυτή η «φλεγμονή» αποτελεί την κύρια κοινή παράμετρο που χαρακτηρίζει όλες τις ασθένειες''. 

Δάφνη Βάγια Βακάλη



ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (DEPRESSION)

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα περιστατικά ψυχικής ασθένειας και ανισορροπίας προστρέχουν στα Ομοιοπαθητικά ιατρεία. Δυστυχώς, οι ηλικίες ποικίλουν, κι αυτό είναι τόσο σημαντικό όσο κι ότι έχει Κοινωνικές προεκτάσεις.

Η κατάθλιψη είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο, σύμφωνα με την Ομοιοπαθητική, αλλά και τη Δυτική συμβατική Ιατρική.

Κάθε χρόνο προσβάλλονται από κατάθλιψη 121 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Το 10%-25% προσβάλει τις γυναίκες και το 5%-12% τους άνδρες, και υπάρχει κίνδυνος να εξελιχτεί σε Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή όπως ονομάζεται η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Όμως, τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα αν συμπεριλάβουμε και τις ηπιότερες μορφές κατάθλιψης.

Μια κατάθλιψη μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από απώλεια προσφιλούς προσώπου, απώλεια δουλειάς, απόκτηση μωρού, χρόνιοι πόνοι, bulling. Μπορεί επίσης, να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή μπορεί ακόμη να συμβεί χωρίς κανένα λόγο.

Μπορεί να συμβεί σε παιδιά, σε νεαρά άτομα, σε ενήλικες ή σε υπερήλικες, αλλά επίσης και στα ζώα.

Ο όρος της κατάθλιψης, σύμφωνα με την Ομοιοπαθητική, είναι: «Μόνιμη, χρόνια κατάσταση δυστυχίας, θλίψης, απαισιοδοξίας, η ζωή δεν είναι ευχάριστη και είναι βαρετή και μαζί με τα ψυχικά συμπτώματα εκδηλώνονται και σωματικά».

ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μόνιμο αίσθημα θλίψης, αίσθημα ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

Xάνουν το ενδιαφέρον τους, δεν νοιάζονται για την οικογένειά τους, κλαίνε εύκολα, δεν έχουν ενέργεια, έχουν υπνηλία ή αϋπνία, χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι ενοχικοί, δεν θέλουν κόσμο, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, αίσθημα κενού, απελπισίας, σύγχυσης, σεξουαλική αδιαφορία. Άλλα συμπτώματα που μπορούν να σχετιστούν με την κατάθλιψη είναι οι διαταραχές του ύπνου, της όρεξης, ευερεθιστικότητα ακραία ή εκνευρισμός, ή απάθεια. Μπορούν να συνυπάρχουν εμετοί ή διάρροιες και μεγάλη κόπωση.

Ένα σπουδαίο σύμπτωμα και σημείο ΄΄κλειδί΄΄, είναι ότι στην κατάθλιψη το άγχος συμβαίνει στο μυαλό, ενώ η ανησυχία στο σώμα.

Η αλήθεια είναι, πως η διάγνωση της κατάθλιψης δεν γίνεται εύκολα, λόγω όλων αυτών των ποικίλων συμπτωμάτων.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο, που πρέπει να προσέξουμε είναι η καταστολή της άμυνας του οργανισμού, κι όταν το αμυντικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, πολλές ασθένειες μπορούν να εκδηλωθούν.

Ομοιοπαθητική προσέγγιση

Η ομοιοπαθητική, παίζει σημαντικό ρόλο στο κεφάλαιο κατάθλιψη. Προσεγγίζει τον ασθενή πάντα ως μεμονωμένη περίπτωση, όπως σε όλες τις περιπτώσεις και τις ασθένειες - ανισορροπίες που μπορούν να εκδηλωθούν. Δίνει βαρύτητα στην ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την αιτία που εκδηλώθηκε αυτή η ανισορροπία και πάει πολύ πίσω στο παρελθόν για να αναδυθούν τυχόν ανισορροπίες ή αιτίες από εκεί. Όλα αυτά, γίνονται και συμβαίνουν ομαλά κατά τη λήψη του ιστορικού. Ο Ομοιοπαθητικός, οφείλει να είναι κοντά στον ασθενή του ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο σε περιστατικά κατάθλιψης αλλά σε οποιοδήποτε περιστατικό, ψυχικής ή σωματικής ανισορροπίας.

Εδώ, θέλω να τονίσω πως όλες οι ανισορροπίες στον οργανισμό, προκύπτουν και συμβαίνουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό, από την ψυχική σφαίρα και ανισορροπία και σωματοποιείται με διάφορα συμπτώματα, σε όργανα του σώματος, η στην περιφέρεια όπως το δέρμα.

Τα φάρμακα που δίδονται σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, είναι αποτελεσματικά και βοηθούν τα άτομα να ισορροπήσουν ή και να θεραπευτούν, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2009 στο «Oxford Journals» από τους U. C. Adler, N.M. P. Paiva, A.T. Cesar, M.S. Adler, A. Molina, A.E. Padula and H.M. Calil. Η εν λόγω έρευνα, έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ισχυροποιούν τον αμυντικό μηχανισμό τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχοδιανοητικό επίπεδο και έτσι έχει το σθένος ο οργανισμός να αντισταθεί σε ισχυρά στρες. Σύμφωνα με τα περιστατικά και τα άτομα που κάνουν Ομοιοπαθητική θεραπεία, το 90% δηλώνουν ενθουσιασμένοι και ψυχικά νοιώθουν καλλίτερα, είναι πιο ήρεμοι, έχει αυξηθεί η κατανόηση τους, η αντίστασή τους στο άγχος και σε εξωγενείς παράγοντες, έχουν αλλάξει και νοιώθουν πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής, έχει ανέβει σημαντικά η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους, κάτι που κατά μεγάλο ποσοστό, δεν ίσχυε προ Ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Με την Ομοιοπαθητική θεραπεία, τα άτομα που υποφέρουν από αυτό που ονομάζεται κατάθλιψη, μπορούν να βρουν μια ακτίνα φωτός και αγάπης και να αρχίσουν να αλλάζουν και να θεραπεύονται, με συνέχεια και σταθερότητα. Ελευθερώνονται από την παθολογία και συμπτωματολογία, ψυχική και σωματική και ανάλογα με το χρόνο ανισορροπίας και την διαταραχή αλλά και την τοξίνωση του οργανισμού, μπορούν να ελπίζουν σε αποτελέσματα θετικά.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι για πολλά χρόνια της ζωής τους καταναλώνουν ψυχικά φάρμακα, κι όλο αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος αντί να τους θεραπεύει, τους βάζει και τους οδηγεί όλο και πιο βαθειά στο σκοτεινό τούνελ.

Εκεί, χρειάζεται συγκέντρωση, πίστη, δύναμη ψυχής, απόφαση να ξεφύγεις, αλλά με τόσα φάρμακα πώς να βρεθεί η ψυχική δύναμη, αφού ως γνωστόν τα ψυχικά φάρμακα το πρώτο που κάνουν είναι να καταστέλλουν την αντίσταση και αντίδραση του ατόμου σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γιώργος Βυθούλκας, ο γνωστός Παγκοσμίως Ομοιοπαθητικός, αναφέρει συχνά στις διαλέξεις του ότι κανένας υγιής άνθρωπος δεν θέλει να είναι ηγέτης. Αλήθεια, πόσες από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης εποχής μας, είναι πραγματικά υγιείς;

Ο ίδιος, δίνει τον ορισμό της Υγείας εξαιρετικά εμπνευσμένα.

Λέει, πως «Υγεία είναι, η Ελευθερία από τον πόνο σε Σωματικό επίπεδο, που οδηγεί σε κατάσταση Σωματικής ευεξίας. Ελευθερία από τα πάθη σε Συναισθηματικό επίπεδο που οδηγεί σε κατάσταση δυναμικής ηρεμίας. Ελευθερία από τον εγωισμό σε διανοητικό επίπεδο, που οδηγεί σε μια κατάσταση ενοποίησης με την Αλήθεια. Μονάδα μέτρησης της ανθρώπινης υγείας είναι: Ο βαθμός της Δημιουργικότητας, ισοδύναμα για το καλό του ατόμου και για το καλό του συνόλου».

Πιστεύω, πως τελικά εκεί κρύβεται το μυστικό, στο εμείς κι όχι στο εγώ, γιατί το εμείς μπορεί να μας οδηγήσει σε μονοπάτια θεϊκά, όπου θα μπορούμε να αντλούμε ανεξάντλητα δώρα, όπως ευεξία, αγάπη, προσφορά, ευγνωμοσύνη, πληρότητα, ένωση με το Όλον, το θείο, το θεό ή τη φύση. Ο καθένας, μπορεί να επιλέξει ότι τον καλύπτει κι ότι τον εκφράζει, όπως επίσης ο καθένας έχει ελευθερία βούλησης για να επιλέξει να κάνει το ένα ή το άλλο στη ζωή του. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως θεραπευτές, είναι να κατανοούμε τους α-σθενείς, δηλαδή αυτούς που δεν έχουν σθένος και να προσπαθούμε με αγάπη να τους οδηγήσουμε στο προσωπικό τους μονοπάτι αυτοβελτίωσης και αυτοίασης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να δίνουμε αγάπη στις ψυχές που έχασαν το φως από τη ζωή τους και ευλαβικά, προσεκτικά, χωρίς να παραβιάζουμε Νόμους και κανόνες ηθικούς ή Συμπαντικούς, να προσπαθούμε να τους δείξουμε πως μπορούν να αυτοιαθούν. Αυτό είναι σημαντικότερο όλων, να μάθουν όλοι τι κρύβεται μέσα τους και τι δυνατότητες έχει ο ανθρώπινος νους, η ανθρώπινη ψυχή και ο ανθρώπινος οργανισμός.

Ας κάνουμε τον Κόσμο μας άρτιο κι ας αγγίξουμε όλοι την αγάπη για το Βέλτιο.

Δάφνη Βάγια Βακάλη


ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Το άσθμα μπορεί να περιγραφεί κλινικά ως απόφραξη των αεραγωγών, ως φλεγμονή των βρόγχων. Είναι το στένεμα μικρών αεραγωγών (βρογχόλια) των πνευμόνων, που είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης. Οι αναπνευστικοί αγωγοί γεμίζουν με βλέννες και παρεμποδίζουν τη ροή του αέρα.

Η πρωταρχική αιτία είναι η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος που συχνά οφείλεται σε ένα πολύπλοκο συνδυασμό πολλών παραγόντων, όπως κληρονομικότητα, διατροφή, χημικά φάρμακα.

Δευτερεύοντες εκλυτικοί παράγοντες είναι η γύρη των φυτών, η σκόνη στο σπίτι, το τρίχωμα των ζώων, η διατροφή με γαλακτοκομικά ή προιόντα σιτηρών, ο κρύος αέρας, η σωματική άσκηση και το στρες.

Περίπου το 80% του άσθματος αρχίζει στην παιδική ηλικία, το 34% στον πρώτο χρόνο ζωής, το 50% μέχρι το 2ο χρόνο ζωής και το 80% μέχρι τον 5ο - 7ο χρόνο ζωής. Είναι πιο συχνό στα αγόρια αρχικά αλλά στην εφηβεία η συχνότητα είναι ίδια και στα δύο φύλα.

Από μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι τα τελευταία 25 χρόνια αυξάνονται οι αλλεργικές παθήσεις κατά 30-40%. Στην Ελλάδα 1 στα 10 παιδιά πάσχει από παιδικό άσθμα, ενώ στους ενήλικες είναι περίπου 4,5-6%, με συνεχή άνοδο.

Περίπου 60% των παιδιών με έκζεμα αναπτύσσουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλο ατοπικό νόσημα και περίπου 10% των παιδιών με αλλεργική ρινίτιδα προχωρούν στην ανάπτυξη χρόνιου αλλεργικού άσθματος.

Το άσθμα ήταν σπάνιο το 1900, τώρα όμως έχει εξελιχθεί σε επιδημία: 15 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και 10 φορές περισσότεροι στον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε χρόνο, το άσθμα σκοτώνει 5.000 Αμερικανούς, κυρίως ενήλικες σε μεγάλη ηλικία, και 180.000 ετησίως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το γιατί έχουν αυξηθεί τα ποσοστά άσθματος δεν είναι ακόμη κατανοητό, αλλά στοιχεία που προέρχονται από μελέτες δείχνουν ότι ενώ η επικράτησή του τείνει να είναι υψηλότερη στις χώρες της Δύσης, κυρίως στις αγγλόφωνες, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο σε απομακρυσμένα μέρη της Αφρικής. Επίσης, η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργικού άσθματος και Ανοσολογίας παρουσιάζει πολύ ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με την αυξανόμενη επίπτωση του άσθματος . Είναι σαφές ότι ο τρόπος θεραπείας του «δυτικού κόσμου» για τις ασθένειες δεν είναι αυτό ακριβώς που θα έπρεπε να σημαίνει θεραπεύω ανθρώπους. Με την καταπίεση των συμπτωμάτων, μπορεί να έχει κανείς την αρχική εντύπωση ότι συνολικά βελτιώνεται η ασθένεια, αλλά στη συνέχεια η ασθένεια χειροτερεύει όλο και περισσότερο. (Το άσθμα παγκοσμίως» Scientific American, Ιούνιος 2000, σ. 30, απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Βυθούλκα).

Οι κύριοι παράγοντες του άσθματος ως προδιάθεση, είναι η κληρονομικότητα, και το κάπνισμα των γονέων και κυρίως της μητέρας.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι η δύσκολη ασθματική αναπνοή και η δύσπνοια.

Στη βρεφική ηλικία, εκδηλώνεται με συρίττουσα αναπνοή και ιογενή λοίμωξη, επίμονο ξηρό βήχα, που χειροτερεύει τη νύχτα. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει χρόνια δύσκολη συρίττουσα αναπνοή σε παιδιά παχύσαρκα κυρίως.

Στην προσχολική και σχολική ηλικία, συνήθως εκδηλώνονται με κρίση άσθματος με έντονο ξηρό βήχα.

Σε μεγαλύτερα παιδιά οι κρίσεις είναι επίσης οι γνωστές κρίσεις άσθματος.

Στην εφηβική ηλικία υπάρχει ύφεση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Αντιμετώπιση άσθματος

Με την συμβατική ιατρική το άσθμα αντιμετωπίζεται συμπτωματικά, με τη χορήγηση εισπνεόμενων (διεγερτών ή κορτικοστεροειδών), τα οποία δρούν ανακουφιστικά και όχι θεραπευτικά.

Με την Ομοιοπαθητική, μετά από εκτενή λήψη του ιστορικού, όπως και σε κάθε περίπτωση και περιστατικό, ο Ομοιοπαθητικός θα βγάλει το ενδεδειγμένο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο καλύπτει την κλινική εικόνα και συμπτώματα σε όλα τα επίπεδα. Καλό και σοφό είναι όλοι όσοι υποφέρουν από άσθμα να κάνουν σταθερά τη θεραπεία τους όλο το χρόνο και όχι μόνο όταν εκδηλωθεί κάποια κρίση άσθματος. Έτσι ενισχύεται το ανοσοποιητικό και υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Η θεραπεία με την ομοιοπαθητική για το άσθμα έχει πολύ καλά αποτελέσματα αν ο ασθενης ακολουθεί τις οδηγίες και τη θεραπεία του και αν δεν έχει καταπιέσει τον οργανισμό του με πολλά χημικά φάρμακα, όπως συμβαίνει συνήθως. Παρ' όλα αυτά, συμβαίνει και σε κάποιους ασθενείς, οι οποίοι έχουν κάνει χρήση από την παιδική τους ηλικία εισπνεόμενα επι σειρά ετών, η έκβαση της θεραπείας να είναι πολύ καλή και σταθερή. Με την πάροδο του χρόνου και με την ομοιοπαθητική φροντίδα και υποστήριξη, ο οργανισμός μαθαίνει να αντιδρά θετικά στις κρίσεις του άσθματος, οι οποίες προχωρώντας η θεραπεία, γίνονται ηπιότερες και συμβαίνουν σε αραιά διαστήματα.

Η Ομοιοπαθητική δρα εξατομικευμένα πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις και περιστατικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ενδεδειγμένα φάρμακα για το βρογχικό άσθμα χωρίς απόχρεμψη ή για υγρό άσθμα, τα οποία δρουν καλά αν καλύπτουν την γενική εικόνα του ασθενή και πάντα σε συννενόηση με τον Ομοιοπαθητικό, ο οποίος αυτός γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς.

Δάφνη Βάγια Βακάλη]


ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Το δέρμα είναι το περιφερικό σημείο του ανοσολογικού μας συστήματος, αλλά και ο τρόπος του οργανισμού να δείξει μια βαθύτερη ανισορροπία. Δεν υπάρχουν δερματικές παθήσεις για την Ομοιοπαθητική, υπάρχει ΟΛΙΚΗ ανισορροπία, η οποία εκδηλώνεται με δερματική ανισορροπία, όπως έκζεμα, ακμή, μυρμηγκιές, ψωρίαση, μυκητιάσεις, λεύκη.

Το δέρμα δηλώνει την ανισορροπία και την συναισθηματική αστάθεια του ατόμου, καθώς και τις μεταβολές στο ορμονικό σύστημα. Όταν ο οργανισμός θέλει να προστατέψει σε βαθύτερο επίπεδο το συναισθηματικό και το διανοητικό επίπεδο του ατόμου, εκδηλώνει διαταρραχή στο σωματικό-υλικό επίπεδο, δηλαδή στο δέρμα, το τελευταίο σε ιεραρχία επίπεδο για την υγεία και ισορροπία όλου του οργανισμού.

Πολλές φορές, όταν κάποιος ξεκινήσει βαθιά ιδιοσυγκρασιακή θεραπεία όπως λέγεται, για το άσθμα, εκδηλώνει έκζεμα στην αρχή ή στη διάρκεια της θεραπείας του. Αυτό, κατά την Ομοιοπαθητική είναι θετική έκβαση της θεραπείας, αφού η διαταραχή από έσω προχωρά προς τα έξω και η παλιότερη διαταραχή στο δέρμα που υπήρχε και κατεστάλλει με χημικά φάρμακα, επανήλθε για να θεραπευτεί όμως αυτή τη φορά.

Η ακμή ή το έκζεμα, η ψωρίαση, η λεύκη, είναι μια κατάσταση που οφείλεται στην ολική διαταραχή του ατόμου, γιατί πέρα από αυτό που φαίνεται και βγαίνει στο δέρμα ως σύμπτωμα ή διαταραχή, υπάρχει βαθύτερη αιτία και διαταραχή στον οργανισμό.

Σε κάποιες περιπτώσεις δερματικών υπάρχουν ορμονικές διαταραχές, όπως γυναικολογικές κύστεις, ινομυώματα, προβλήματα σύλληψης κ.α.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει μια θεραπεία, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει. Αν όσο υπήρχε το πρόβλημα, ακολουθούνταν αγωγή με κρέμες που περιείχαν κορτιζόνη, τόσο μεγαλύτερη διαταραχή αναπτύχθηκε σε όλο τον οργανισμό και τη συνολική κατάσταση υγείας του ατόμου.

Η ακμή συνήθως εμφανίζεται στους εφήβους, αλλά δεν ισχύει πάντα αυτό. Πολλές ενήλικες γυναίκες έχουν ακμή. Στους αφήβους, η ακμή εμφανίζεται στη ζώνη Τ, δηλαδή, στο μέτωπο τη μύτη, τα ζυγωματικά. Στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζεται κυρίως στη ζώνη U, δηλαδή στο σαγώνι και το λαιμό.

Η συμβατική ιατρική καταπολεμά τα συμπτώματα που υπάρχουν στις δερματικές παθήσεις με διάφορες κρέμες ή αλοιφές.

Ομοιοπαθητική προσέγγιση

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στα δερματικά προβλήματα, η Ομοιοπαθητική δρα ΟΛΙΣΤΙΚΑ. Επαναφέρει την καλή υγεία και κατάσταση ΟΛΟΥ του οργανισμού σε κατάσταση ισορροπίας, έτσι επέρχεται η ισορροπία, άρα θεραπεία. Όσο περισσότερο ένας οργανισμός έχει καταπιέσει τα συμπτώματά του με χημικά φάρμακα, τόσο περισσότερο έχει τοξινωθεί και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επαναφέρει την ισορροπία.

Ο Ομοιοπαθητικός μετά τη λήψη του ιστορικού από τον ασθενή, θα βγάλει το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο που ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση του κάθε περιστατικού ή ατόμου, εξατομικεύοντας τη θεραπεία. 

Παράλληλα καλό είναι να ακολουθείται μια διατροφή φτωχή σε γαλακτοκομικά, γιατί έχει αποδειχτεί ότι η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο και στα δερματικά προβλήματα. Επίσης το αλκοόλ, το κάπνισμα και κυρίως το στρες επιδεινώνουν την κατάσταση.

Όλα τα συμπτώματα που εκδηλώνει ένας οργανισμός είναι αποτέλεσμα συνολικής διαταραχής και έτσι οφείλουμε να δρούμε. Το ψυχονοητικό παίζει πάντα σπουδαίο ρόλο και στο σωματικό.

Με υπομονή, επιμονή και ανάλογη ενημέρωση από τον Ομοιοπαθητικό σας, θα δείτε διαφορά σε όλο τον οργανισμό σας και έτσι θα αλλάξει το επίπεδο υγείας σας.

Δάφνη Βάγια Βακάλη


ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ - ΙΣΧΥΑΛΓΙΑ

Δεν είναι ούτε η οσφυαλγία, ούτε η ισχυαλγία νόσος. Είναι σύμπτωμα κάποιων παθήσεων - καταστάσεων που οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και σε εκφυλιστικές παθήσεις όπως σπονδυλαρθρίτιδα, σπονδυλολίσθηση, στένωση σπονδυλικού σωλήνα. Μπορεί να οφείλονται σε τραυματικές καταστάσεις, όπως ρήξη μυικών ινών ή συνδέσμων, παλιά κατάγματα. Άλλη περίπτωση που μπορεί να έχουμε μια οσφυαλγία ή ισχυαλγία είναι οι φλεγμονώδεις μικροβιακές, όπως φυματιώδη σπονδυλίτιδα, οστεομυελίτιδα. Επίσης και νεοπλασίες όπως μυέλωμα ή νευρίνωμα.

Οσφυαλγία, ως όρος σημαίνει άλγος (πόνος) στην οσφυική μοίρα, χαμηλά στη μέση και ισχυαλγία, άλγος στο ισχιακό νεύρο.

Η οξεία οσφυαλγία οφείλεται σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, συχνότερο όμως αιτία είναι τραυματική, όπως ρήξη ινών ή συνδέσμων, καταπόνηση οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Θεραπεία με συμβατική ιατρική

Η συμβατική ιατρική συστήνει κατάκλιση, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μετά συνέχεια με φυσιοθεραπεία. Η περίοδος που απαιτείται για μια οσφυαλγία ή ισχυαλγία είναι ανάλογη των συμπτωμάτων σε κάθε άτομο.

Θεραπεία με Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική, όπως σε όλες τις περιπτώσεις δρα και θεραπεύει εξατομικευμένα. Σε μια οξεία οσφυαλγία ή ισχιαλγία, η οποία οφείλεται σε τραυματισμό, υπάρχει πόνος και δυσκολία στην κίνηση. Έτσι, το πρώτο που οφείλει να κάνει ένας ομοιοπαθητικός, είναι να ανακουφίσει από τα συμπτώματα το άτομο, κατόπιν λήψης σύντομου ιστορικού και δίνοντας το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο που καλύπτει το σύνολο των συμπτωμάτων. Όταν πρόκειται για χρόνια περίπτωση δίδεται πάλι το ανάλογο ομοιοπαθητικό φάρμακο βάσει της ψυχονοητικοσωματικής κατάστασης και συμπτώματα του ατόμου. Η αιτία για μια χρόνια οσφυαλγία ή ισχιαλγία μπορεί να είναι βαθύτερη και ολιστικά την προσεγγίζουμε για να θεραπεύσουμε την αιτία ή τις αιτίες που προκαλούν αυτή την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοιοπαθητική θεραπεύει το άτομο σε όλα τα επίπεδα ευγενικά, ήπια και ολιστικά, δίνοντας βάσει στο ψυχικό, συναισθηματικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι συχνές. Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά που μπορούν να καλύψουν τις περιπτώσεις αυτές, δίνοντας ανακούφιση και βοήθεια στους ασθενείς σε όλα τα επίπεδα.

Κάποια από τα ομοιοπαθητικά που χρησιμοποιούνται συχνά είναι: Aconitum, Arnica, Belladonna, Bryonia, Chamomilla, Cimicifuga, Colocynthis, Gnaphalium, Hypericum, Kali bichr., Ledum, Natrum sulph., Pulsatilla, Rhus tox, Tellurium, και άλλα.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και η Ομοιοπαθητική καταφέρνει ολιστικά και μοναδικά να προσεγγίσει την κάθε περίπτωση, δίνοντας λύσεις, ανακούφιση και εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα στα άτομα που την εμπιστεύονται. Ο γνωστός Ομοιοπαθητικός Kent, διατύπωσε σωστά και σοφά την έννοια της θεραπείας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η θεραπεία δεν είναι θεραπεία, εκτός αν καταστρέφει την εσωτερική δυναμική της ΑΙΤΙΑΣ της ασθένειας».

Δάφνη Βάγια Βακάλη


ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

«Εκείνος που λέει ότι ο διαβήτης είναι νόσος, είναι παρανοϊκός στην ιατρική» Kent.

Υπάρχουν δυο τύποι διαβήτη.

TYPE 1. Diabetes insipidus (σύνδεση με τα νεφρά και την υπόφυση).

Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 20 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η αιτία είναι από κάποιο ιό ή τοξίνη, που ενεργοποιεί το Ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα και αυτό με τη σειρά του επιτίθεται στο πάγκρεας, τα βήτα-κύτταρα, και έτσι δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη (αυτοάνοσο).

Συμπτώματα

Έντονη δίψα

Αυξημένη όρεξη

Κόπωση

Θολή όραση

Ξηρότητα στόματος

Συχνή ενούρηση

Ξαφνική απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους

Πληγές που δεν κλείνουν εύκολα

Κνησμός στο δέρμα

Μυκητιάσεις στον κόλπο και συχνές μολύνσεις

Αντιμετώπιση

Τα επιπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι χαμηλά. Σε αυτό βοηθάει η κατάλληλη διατροφή, η σωματική άσκηση και η ινσουλίνη.

TYPE 2. Diabetes Melitus (το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη).

ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑ

Εμφανίζεται κυρίως σε παχύσαρκους με καθιστική ζωή, στην εγκυμοσύνη, άτομα που στην οικογένειά τους υπάρχει διαβήτης, σε μικρές ηλικίες ή μετά τα 40.

Η αιτία είναι η ανεπάρκεια του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη.

Συμπτώματα

Αυξημένο σάκχαρο

Αυξημένη δίψα

Ούρηση αυξημένη τη νύχτα κυρίως

Απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους

Κούραση, εξάντληση

Θολή όραση

Ξηρότητα στόματος

Δεν χρειάζεται να γίνεται ινσουλίνη.

Επιπλοκές από τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Πόνοι στα χέρια και τα πόδια ή μουδιάσματα

Απώλεια αίσθησης

Καταστροφή των νεύρων(δεν μεταφέρουν μηνύματα από τον εγκέφαλο και δε νοιώθουν το κάψιμο, ή κόψιμο πληγών, ζέστη ή κρύο).

Εγκεφαλικό

Ασθένειες καρδιάς

Ασθένειες στα μάτια

Ασθένειες νεφρών

Σεξουαλικά προβλήματα, ανικανότητα

Συμπτώματα από το Νευρικό Σύστημα

Μουδιάσματα

Τρεμούλα

Βελόνιασμα

Κάψιμο, κρύο

Βουητό στα αυτιά

Υπνηλία

Ομοιοπαθητική προσέγγιση

Ανάλογα από το χρόνο ασθένειας.

Ο διαβήτης δεν είναι ασθένεια και η Ομοιοπαθητική προσεγγίζει τα άτομα με διαβήτη εξατομικευμένα, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις.

Με τη λήψη του ιστορικού, όπως γίνεται πάντα, ο Ομοιοπαθητικός προσπαθεί να αναγνωρίσει την αιτία που το άτομο εμφάνισε διαβήτη. Σε πολλές περιπτώσεις η κληρονομικότητα φαίνεται πως επηρεάζει, γιατί πολλά άτομα που υπήρχε διαβήτης στο οικογενειακό περιβάλλον, εκδήλωσαν διαβήτη επίσης.

Με το ομοιοπαθητικό που θα καλύπτει την εικόνα των ατόμων με διαβήτη σε όλα τα επίπεδα, ψυχικό, συναισθηματικό, νοητικό, σωματικό, επέρχεται ισορροπία και μπορεί ευκολότερα να γίνει διαχείρηση της γλυκόζης στο αίμα, όπως και τις αιτίες που εκδηλώθηκε αυτή η ανισορροπία.

Οι διαβητικοί δεν νοσούν. Νοσεί ο οργανισμός γενικώς και αυτή η νόσηση επέφερε την ανισορροπία. Το stress συμβάλει αρνητικά στην διαχείρηση της ανισορροπίας, όπως σε όλες τις περιπτώσεις στον άνθρωπο.

Τα άτομα που εκδηλώνουν σακχαρώδη διαβήτη, εκτός από τη διατροφή τους, τη σωματική άσκηση και τα επίπεδα γλυκόζης, οφείλουν να προσέχουν γενικώς, έτσι ώστε να είναι υγιείς σε όλα τα επίπεδα, χαρούμενοι, αρμονικοί και αισιόδοξοι.

Δάφνη Βάγια Βακάλη


ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ

Οι άνθρωποι, συνηθίζουν να μιμούνται, και να ακολουθούν τα πρότυπα είτε από την τηλεόραση, είτε από τα περιοδικά. Πόσα νέα κορίτσια προσπαθούν να γίνουν ευτυχισμένα χάνοντας κάποια παραπανίσια κιλά, νομίζοντας πως εκεί έγκειται και κρύβεται η ευτυχία. Τεράστια, υπέρογκα ποσά δίδονται σε διαφημίσεις οι οποίες προωθούν το λεπτό, καλλίγραμμο σώμα, μαζί με διάφορες κρέμες, χάπια και διάφορα άλλα μέσα, τα οποία σε βοηθούν να χαίρεσαι, και προωθούν την ευεξία, την καθιέρωση στην Κοινωνία, στις σχέσεις, οι οποίες θα είναι επιτυχημένες, μόνο όταν ήμαστε άψογοι, όμορφοι, επιτυχημένοι και λεπτοί! Όσο για το άγχος, τις ανασφάλειες που υποβόσκουν πίσω από όλα αυτά τα ''πρότυπα'', ουδείς λόγος.

Η Ομοιοπαθητική βοηθά και συμπαραστέκεται στον άνθρωπο, στις αδυναμίες, στις προθέσεις, τις τάσεις και τις ανασφάλειές του με αγάπη και κατανόηση και προσπαθεί να τον βοηθήσει να ΑΥΤΟΙΑΘΕΙ, προωθώντας την ενέργεια και τη ζωτική του δύναμη. Μέσω της ζωτικής δύναμης, ο άνθρωπος μπορεί να ισορροπήσει ψυχοδιανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά.

Η Ομοιοπαθητική, μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στο ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ. Άρα, τα αποτελέσματα θα είναι έτσι κι αλλιώς θετικά και για παραπάνω από τρείς λόγους.

Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία πάχους, οπότε στον καθένα οφείλουμε να ενσκήψουμε, να βρούμε, να ακουμπήσουμε και να δώσουμε τη λύση που αναζητά, πρώτα για την αιτία, και μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Οι λόγοι που παχαίνουν κάποιοι, λοιπόν, είναι διαφορετικοί.

Άλλοι, τρώνε γιατί έχουν αδυναμία στο φαγητό, άλλοι στα γλυκά, άλλοι στα πικάντικα, άλλοι τρώνε για ''παρηγοριά''.

H ομοιοπαθητική εξατομικεύει το πρόβλημα, επικεντρώνεται, όπως είπαμε και πιο πάνω, στην αιτία αυτού του προβλήματος, ή ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, αν θέλετε. Εξατομικεύει σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός, τις συνήθειες, την ηλικία, τη στιγμή που ο καθένας συναντά την Ομοιοπαθητική και ζητά τη βοήθειά της.

Για παράδειγμα, αν δυο άτομα τα οποία είναι παχύσαρκα, έχουν την ίδια ηλικία, το ίδιο φύλλο θέλουν να χάσουν κιλά, θα ακολουθηθεί διαφορετική μεταχείριση στον καθένα, ανάλογα πάντα με την ιδιοσυγκρασία, τις ανάγκες και τις συνήθειες του καθενός.

Το ίδιο συμβαίνει και σε μια εποχιακή γρίπη. Άτομα με την ίδια ίωση ή κρυολόγημα δεν έχουν πάντα τα ίδια συμπτώματα, και δεν εκδηλώνουν την ίδια ''εικόνα'', όπως λέμε στην Ομοιοπαθητική γλώσσα. Οπότε, ο καθένας θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη γενική εικόνα και συμπτωματολογία του.

Το ίδιο συμβαίνει και με την παχυσαρκία, αλλά και με όλα όσα απασχολούν ή διαταράσσουν τη γενική ισορροπία του οργανισμού.

Η αγωγή, λοιπόν, εξατομικεύεται, ενισχύει την ισορροπία - οργανισμό του ατόμου, και δουλεύει τους λόγους και την αιτία αυτού του αποτελέσματος.

Υπάρχουν κάποιοι τύποι στην ομοιοπαθητική, οι οποίοι είναι παχύσαρκοι. Θα σας παραθέσω γενικά κάποια χαρακτηριστικά τους, τονίζοντας ξανά πως κάθε άτομο αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, αναλόγως την γενική εικόνα του, ψυχοδιανοητική και σωματική, την κάθε στιγμή στη ζωή του.

1ος Τύπος 

Αγαπάτε πολύ τα γλυκά, τα λιπαρά, τα πικάντικα, το φαγητό, το αλκοόλ.

Απολαμβάνετε τη ζωή, δεν σας αρέσει να στερείστε, είστε πρόσχαροι, χωρίς πολλές αναστολές και ασυμβίβαστοι. Σας αρέσουν τα πλούσια γεύματα, για αυτό δεν μπορείτε να περιοριστείτε σε μια πιο φτωχή διατροφή. Οι τροφές που σας αρέσουν είναι τηγανητά, χοιρινό, πολλά καρυκεύματα. Αναζητάτε προσοχή, φιλία και εκτίμηση από τις συναναστροφές σας και θέλετε να σας εκτιμούν. Είστε αρκετά ατσούμπαλοι, κάνοντας ίσως κάποιες ζημιές στην κουζίνα όταν αποφασίσετε για παράδειγμα, να μαγειρέψετε. Ζεσταίνεστε πολύ, ιδρώνετε, οι πόνοι σας είναι καυστικοί, και έχετε κάποια δερματικά προβλήματα.

Διατροφική προσέγγιση: Φρούτα φρέσκα, σαλάτες και ψητά κρέατα είναι καλά για να αρχίσετε να ισορροπείτε. Επίσης, μπορείτε να ξεκινήσετε κάποια σωματική άσκηση, μιας που αρέσκεστε στην κίνηση, εκτονωθείτε, κάντε ποδήλατο, τρέξιμο και σύντομα εσείς και οι φίλοι σας θα είστε πάλι μαζί σε γεύματα φιλίας, κοινωνικής ανταλλαγής και εκτίμησης.

Θυμηθείτε και αποφασίστε ότι είστε έξυπνοι και ικανοί να είστε ευτυχισμένοι και στο κάτω κάτω, αξίζετε μια όμορφη, φιλική ανταλλαγή αγάπης και εκτίμησης.

2ος Τύπος 

Πάντα ήσασταν με παραπανίσια κιλά. Δεν σας αρέσει η έντονη κίνηση, προτιμάτε την ήπια κίνηση, το περπάτημα στο ύπαιθρο, μιας που ζεσταίνεστε και θέλετε δροσιά. Όμως, παρ' ότι ζεσταίνεστε, δεν διψάτε ιδιαίτερα. Είστε κυκλοθυμικοί, η διάθεσή σας αλλάζει, όπως αλλάζουν και οι πόνοι σας, οι οποίοι πάνε από το ένα σημείο στο άλλο. Έχετε προβληματική φλεβική κυκλοφορία, η οποία χειροτερεύει με την ακινησία σας και τη ζέστη. Σας αρέσει το φαγητό και τρώτε συνεχώς, όμως τα λιπαρά σας πειράζουν.

Διατροφική προσέγγιση: Ετοιμάστε συχνά μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες, όπου έτσι θα αποφεύγετε τα τσιμπολογήματα, κόψτε τα γλυκά και τα πλούσια γεύματα. Βάλτε στη διατροφή σας λαχανικά και φρούτα και αρχίστε να πίνετε αρκετό νερό. Η σωματική άσκηση και το γρήγορο περπάτημα στο ύπαιθρο ενδείκνυται για εσάς, αφού θα σας βοηθά και στο κυκλοφορικό σας. Συνεχίστε να χαίρεστε τη ζωή, να γελάτε, όπως κάνετε και μην κλαίτε τόσο πολύ.

Θυμηθείτε πως η ζωή είναι όμορφη για να κλαίμε, κι εσείς είστε πραγματικά χαρούμενοι, αρκεί να το παραδεχτείτε!

3ος Τύπος 

Το σώμα σας είναι συμετρικά στρουμπουλό. Οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτό τον τύπο, πρήζονται αρκετά, ιδιαίτερα πριν την έμμηνο ρύση, στα πόδια, λόγω κατακράτησης υγρών.

Επηρεάζεστε πολύ από τις ερωτικές σας σχέσεις και δίνετε βαρύτητα σε αυτό. Δεν κοιμάστε καλά, δεν κλαίτε εύκολα, δεν θέλετε παρηγοριά, αντιθέτως χειροτερεύεται με αυτό και προτιμάτε να μένετε μόνοι, ήσυχοι στις σκέψεις και σε όλα όσα σας απογοήτευσαν, στις σχέσεις ερωτικής φύσεως κυρίως, αλλά και γενικώς τις οικογενειακές ή φιλικές.

Προτιμάτε πολύ τα αλμυρά ή δεν σας αρέσουν καθόλου. Σας αρέσει να είστε κοντά στη θάλασσα. Δεν προτιμάτε ιδιαίτερα τα γλυκά, ζεσταίνεστε αρκετά.

Διατροφική προσέγγιση: Περιορίστε το αλάτι, το οποίο ευνοεί τις κατακρατήσεις υγρών στο σώμα. Προτιμείστε τα μαγειρεμένα φαγητά. Ετοιμάστε σαλάτες δροσερές με φρέσκα λαχανικά, φάτε φρούτα και πιείτε αρκετό νερό.

Το φαγητό είναι η παρηγοριά σας και πολλές φορές καταφεύγετε σε αυτό, όμως, θυμηθείτε πως η ζωή, είναι έτοιμη να σας δοθεί, αν κι εσείς αποφασίσετε να ξεκολλήστε από τα ''κακώς κείμενα'' της ζωής σας και να συνεχίσετε να ζείτε με χαρά, ελπίδα και καθόλου παλιές δυσάρεστες εμπειρίες.

Αρχίστε, λοιπόν να κάνετε κάποια σωματική άσκηση και θα ανακαλύψετε αργά ή γρήγορα πως όλα είναι όμορφα, όταν αποφασίσετε πως έτσι είναι!

4ος Τύπος 

Το σώμα σας είναι στρογγυλό. Τρώτε συχνά, δεν προσέχετε τη διατροφή σας, σας αρέσουν τα γλυκά πολύ, τα ξινά, τα αμυλούχα, τα θαλασσινά. Είστε πειθαρχημένοι αν αποφασίσετε να κάνετε ισορροπημένη διατροφή, για αυτό, σας προτείνω να το κάνετε.

Εκδηλώνετε αρκετές ανασφάλειες σχετικές με την υγεία σας και θέλετε να είστε πάντοτε με άτομα που σας αγαπούν, σας δείχνουν την αγάπη τους και νοιώθετε προστατευμένοι. Χρειάζεστε σταθερότητα σε όλα, στη δουλειά σας, στην οικογένειά σας, στη ζωή σας. Δεν σας αρέσουν τα ρίσκα. Έχετε οικονομική ανασφάλεια επίσης.

Διατροφική προσέγγιση: Ελαττώστε τα γλυκά, τα οποία σας κάνουν να προσλαμβάνετε αρκετές θερμίδες και λίπος. Τρώτε αργά χωρίς λαιμαργία. Μαγειρέψτε και φάτε λίγο, αποφεύγοντας τις σκέψεις ''ανασφάλειας'' που σας επηρεάζουν αρνητικά. 

Είστε χαρούμενοι, αν αποφασίσετε να το εκδηλώσετε. Ασκηθείτε, περπατήστε, κάντε ποδήλατο και θα δείτε πως πραγματικά όλα μπορούν να αλλάξουν, να μετουσιωθούν και να φέρουν μια νότα δροσιάς, αγαλλίασης, ευτυχίας και ασφάλειας μέσα και έξω σας.

Λίγα λόγια για όλους

Είμαστε, ότι αποφασίσουμε πως είμαστε και αυτή την απόφαση οφείλουμε με συνέχεια και συνέπεια να την υποστηρίζουμε, όταν μας κάνει να νοιώθουμε ευτυχείς. Κι αν έχουμε λίγα κιλά παραπάνω δεν πειράζει στην τελική, αν μας κάνει να νοιώθουμε καλά με την εικόνα μας, γιατί η εικόνα που θα μας ακολουθεί, ΕΜΕΙΣ πρέπει να αποφασίζουμε ποια θα είναι.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως ότι έχουμε μέσα μας εκδηλώνουμε και έξω από εμάς. Αυτό είναι άσκηση ζωής για όλους.

Σας εύχομαι, να θυμάστε όλοι πως είστε όμορφοι, πως αξίζετε και πως είστε υπέροχοι, ακόμη κι αν έχετε παραπάνω κιλά.

Δάφνη Βάγια Βακάλη