Υγεία & διατροφή - Health & nutrition

Γλουτένη ή οχι; (από τον Δ. Τσουκαλά)
Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και συχνότερα η φράση "χωρίς γλουτένη" ως συνώνυμο μιας υγιούς και φυσικής διατροφής. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτή τη φράση, η λανθασμένη ερμηνεία και εφαρμογή της οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας μας.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλα τα δημητριακά και περισσότερο στο σιτάρι. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το λατινικό gluten που σημαίνει κόλλα. Πράγματι η γλουτένη είναι και το κύριο συστατικό της αλευρόκολλας για τις συγκολλητικές της ιδιότητες!

Η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί τη συγκόλληση των πρωτεϊνών στο γαστρεντερικό μας σύστημα και αναστατώνει το ανοσοποιητικό μας αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσου νοσήματος.

Η αυξημένη κατανάλωση γλουτένης εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα. Μακροπρόθεσμα δημιουργεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο και μειώνει περαιτέρω την ικανότητα απορρόφησης σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και ασβέστιο προκαλώντας αναιμία και οστεοπόρωση. Συνδέεται επίσης με αυξημένη εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως:
Νευρολογικά νοσήματα
Διαταραχές της διάθεσης
Έλλειψη βιταμίνης Κ
Δερματίτιδες
Αλλεργίες
Διαταραχές στην ανάπτυξη
Αυτισμό
Αυξημένο ή μειωμένο βάρος
Υπογονιμότητα
Πρόωρη εμμηνόπαυση
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής
Κόπωση
Η κλινική εμπειρία μου έδειξε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που αφαιρούν τη γλουτένη από τη διατροφή τους βελτιώνουν την υγεία τους και ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από νοσήματα όπως διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, παχυσαρκία, και καρκίνο.

Επισημαίνεται δε ότι υπάρχει και ένα τμήμα του πληθυσμού που δεν εμφανίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με τη γλουτένη και ειδικά όταν αυτή προέρχεται από πλήρεις τροφές, όπως για παράδειγμα το κριθάρι που είναι το πρωταρχικό δημητριακό και υπήρχε σε άγρια μορφή και προτού την έλευση της γεωργικής καλλιέργειας 10.000 χρόνια πριν. Επιπλέον οι σύγχρονοι μέθοδοι επεξεργασίας των δημητριακών και των σιτηρών αυξάνουν κατά πολύ την περιεκτικότητα τους σε γλουτένη μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας σε σχέση με την φυσική πλήρη κατάσταση τους όπου η γλουτένη βρίσκεται αναμεμειγμένη με πολλές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Είναι λοιπόν γεγονός ότι η αυξημένη περιεκτικότητα γλουτένης, που συναντάται στις σύγχρονες υψηλού βαθμού βιομηχανικής επεξεργασίας τροφέςείναι ένας αρνητικός παράγοντας για την υγεία μας και η αποφυγή της έχει θετικές επιπτώσεις για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προϊόντα που βαπτίζονται "χωρίς γλουτένη" είναι και υγιεινά.

Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται

Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο που πραγματοποιήθηκε 50 χρόνια πριν με τα λιπαρά. Ο Ancel Keys και άλλοι επιστήμονες στη συνέχεια, κατηγόρησαν τα ζωικά λιπαρά ως υπαίτια πολλών ασθενειών. Έτσι το σλόγκαν "με χαμηλά λιπαρά" ταυτίστηκε λανθασμένα με το "υγιεινό".

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων, κυρίως ζάχαρης, δημητριακών και αλεύρων, που αλλοίωσαν πλήρως τον ανθρώπινο μεταβολισμό και εκτίναξαν τα χρόνια νοσήματα. Η αυξημένη επεξεργασία των τροφών αύξησε μαζί με την ζάχαρη και την περιεκτικότητα σε γλουτένη. Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι η μείωση πρόσληψης ζωικών λιπαρών οδήγησε σε ανθυγιεινές πρακτικές και αύξησε τις καρδιοπάθειες, το διαβήτη και τον καρκίνο.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει και σήμερα με τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Πολλοί καταναλωτές στην προσπάθεια να την αποφύγουν αγοράζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη τα οποία παρασκευάζονται συνήθως με βάση το ρύζι, την πατάτα, τη ζάχαρη, το μέλι και το καλαμπόκι που περιέχουν μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων.

Βλαβερές Τροφές Χωρίς Γλουτένη

Η πατάτα πέρα από το υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, περιέχει τοξίνες που ονομάζονται σαπωνίνες. Αυτές μπορούν να διαλύσουν τις κυτταρικές μεμβράνες και όταν καταναλώνονται από τα θηλαστικά και τον άνθρωπο ανοίγουν τρύπες στον εντερικό βλεννογόνο αυξάνοντας την εντερική διαπερατότητα. Αν αυτές οι τοξίνες εισχωρήσουν σε επαρκή ποσότητα στην αιματική κυκλοφορία μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και αιμόλυση (καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών στα ερυθρά αιμοσφαίρια).


Εικόνα: πως οι σαπωνίνες διαταράσουν τις κυτταρικές μεμβράνες

Το καλαμπόκι έχει τροποποιηθεί και στη σημερινή υβριδική του μορφή είναι η τροφή με την μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση. Ενώ το ρύζι σε μικρές μερίδες 1-2 φορές την εβδομάδα είναι καλά ανεκτό από την πλειοψηφία των ατόμων.

Όταν όμως ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι και τροφές που παράγονται από αυτά καταναλώνονται σε αυξημένες ποσότητες, προκαλούν σημαντικές μεταβολικές διαταραχές, αυξάνουν την προδιάθεση για φλεγμονή, την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Τι Πρέπει να Τρώμε

Υπάρχουν λοιπόν δύο μεταβολικές κατηγορίες οργανισμών:
Αυτοί που πρέπει να καταναλώνουν τροφές χωρίς καθόλου γλουτένη όπως: φρέσκα λαχανικά, σαλάτες, τα χόρτα, κρέας, αυγά ελευθέρας βοσκής, ψάρι ανοιχτής θάλασσας, θαλασσινά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια (που έχουν μουλιάσει 24-48 ώρες ώστε να απομακρυνθούν οι αντιβιταμινικοί παράγοντες που περιέχουν), γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί επαρκή ζύμωση όπως το σπιτικό γιαούρτι και το κεφίρ και τα τυριά μακράς ωρίμανσης (γραβιέρα, παρμεζάνα), καλά λίπη όπως το λάδι ελιάς, το λάδι καρύδας, το βιολογικό ή κατσικίσιο βούτυρο.
Αυτοί που μπορούν να καταναλώνουν πλήρεις τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη όπως: όλες τις τροφές της προηγούμενης κατηγορίας και επιπλέον κριθάρι, βρώμη, ζέα, ντίνκελ, κινόα και καμούτ.
Εξετάσεις μεταβολομικής και ένα λεπτομερές ιατρικό και διατροφικό ιστορικό μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε με μεγάλη ακρίβεια τις ανάγκες του κάθε οργανισμού ώστε να επιτύχει την ιδανική κατάσταση υγείας.

Στην Υγειά Σας!

ΕΜΒΟΛΙΑ

Ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ομοιοπαθητικούς γιατρούς - ο πρώτος που άσκησε Ομοιοπαθητική στην Κύπρο - δόκτωρ Γιώργος Κατσώνης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ALPHA NEWS 95,5 για το μεγάλο θέμα των εμβολιασμών.

Ο κ. Κατσώνης κατηγορηματικά τόνισε ότι τα εμβόλια συνδέονται με παρενέργειες, ενέχουν κινδύνους και δεν αποτελούν όπλο ενάντια στις επιδημίες, όπως ισχυρίζεται μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.

«Όλο το θέμα με τα εμβόλια είναι οι συνθήκες υγιεινής.

Εκεί όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι καλές δεν εμφανίζονται κρούσματα επιδημικών ασθενειών» ξεκαθαρίζει ο κ. Κατσώνης και απαντά σε όσους ζητούν τη λήψη μέτρων εναντίον των γονιών που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους ότι «είναι δημοκρατικό δικαίωμα τους να έχουν άποψη για την υγεία των παιδιών τους».

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του δόκτορος Κατσώνη στον ALPHA NEWS 95,5

Κύριε Κατσώνη έχει δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος στην Ελλάδα γύρω από το θέμα των εμβολιασμών.

Στη Δράμα, ο ιατρικός σύλλογος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους γονείς για τα οφέλη από τον εμβολιασμό των παιδιών.

Το θέμα είναι η ενημέρωση των πολιτών να μην στηρίζεται στον φόβο.

Δυστυχώς μέσα από αυτές τις εκστρατείες που γίνονται, καταλήγουμε σε αυτό, να τρομοκρατούνται οι πολίτες όχι με επιστημονικά δεδομένα αλλά απλώς με μια... τρομοκρατία.

Ότι θα αναβιώσουν οι ασθένειες, θα, θα, θα, πράγματα που δεν στέκουν.

Μπορείτε να θυμηθείτε τον τρόμο που επικράτησε με τη γρίπη των χοίρων, τη γρίπη των πτηνών, τον έμπολα κ.ο.κ.;

Πράγματα που κράτησαν ένα δύο μήνες, ξεχάστηκαν και μετά... ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Πού οφείλεται η έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα;

Το γεγονός ότι μπορεί να εμφανίστηκαν κάποια κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα περισσότερο - στην Κύπρο όχι τόσο - δεν το αμφισβητώ.

Δεν έχω ακριβώς τα στοιχεία, αλλά από τηλεφωνήματα που έγιναν σε εμένα από την Ελλάδα, από γονείς που ανησυχούσαν, κατάλαβα ότι εμφανίστηκαν κρούσματα σε ανθρώπους που ίσως δεν ζουν σε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

Γιατί όλο το θέμα με τα εμβόλια είναι οι συνθήκες υγιεινής.

Εκεί όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι καλές δεν εμφανίζονται κρούσματα επιδημικών ασθενειών και ένα κλασικό παράδειγμα που αναφέρω είναι αυτό της χολέρας.

Η χολέρα είναι μια ασθένεια που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αγγλία στις ΗΠΑ. Γιατί ακριβώς υπάρχουν καλές συνθήκες υγιεινής.

Γεγονός είναι ότι για την χολέρα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Άρα, εξαφανίστηκε χωρίς να εφαρμοστεί κανένα εμβόλιο αλλά επειδή άλλαξαν οι συνθήκες υγιεινής.

Δηλαδή θεωρείται ότι είναι καλύτερα να νοσήσει το παιδί κολλώντας τον ιό;

Σε άλλες χώρες αυτό το επιδιώκουν οι γονείς.

Εμφανίζεται ένα κρούσμα ανεμοβλογιάς στη γειτονιά και παίρνουν όλα τα παιδιά της γειτονιάς για να κωλύσουν

Αυτό το κάναμε και στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 60 και του 70 αλλά τώρα;

Η λαϊκή σοφία.

Ήξεραν ότι αυτό ενισχύει το μωρό, ενισχύει τον οργανισμό, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άνθρωποι που δεν περνούν αυτές τις ασθένειες είναι επιρρεπείς σε πιο σοβαρά νοσήματα.

Ναι αλλά υπάρχει ο φόβος των επιπλοκών. Από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο για ποιο λόγο να μην το κάνουμε στα παιδιά μας προκειμένου να αποφύγουμε τους κινδύνους των επιπλοκών;

Για αυτό που με ρωτάτε θα σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από ένα κείμενο του αμερικανού παιδιάτρου δόκτορος Robert Mendelson.

Βέβαια γράφτηκε πριν τριάντα χρόνια αλλά δεν έχει καμιά σημασία γιατί είναι το ίδιο επίπεδο και σήμερα.

Αναφέρει λοιπόν: το εμβόλιο της ιλαράς συνδέεται με εγκεφαλοπάθεια και μια σειρά άλλων επιπλοκών, νευρολογικές παθήσεις, αταξία, παραλύσεις, διαταραχές τήξεως του αίματος, νεανικό διαβήτη κ.α.

Θεωρώ τους κινδύνους που προκύπτουν από το εμβόλιο της ιλαράς απαράδεκτους ακόμη και αν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι το εμβόλιο έχει αποτελέσματα - και δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.

Άρα και το εμβόλιο συνδέεται με παρενέργειες

Όμως τα σύγχρονα εμβόλια - όπως λέγεται - δεν έχουν τέτοιες παρενέργειες

Καταρχήν με αυτό που λένε τώρα παραδέχονται ότι οι άνθρωποι για 30-40 χρόνια εμβολιάζονταν με επικίνδυνα εμβόλια.

Τώρα αν είναι κάποια βελτιωμένα... εγώ σας λέω ότι δεν θα εμβολίαζα τα παιδιά μου και το λέω ευθαρσώς από το ραδιόφωνο σας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Αν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα υγιές περιβάλλον, έχει καθαρό νερό, καθαρή τροφή, μια καλή ψυχική ισορροπία, κάνει ομοιοπαθητική λέω εγώ που είμαι ομοιοπαθητικός - άρα ενισχύεται ο οργανισμός του - γιατί να του βάλουμε μέσα του, τοξίνες από ιούς ή νεκρούς ιούς κλπ κλπ.

Υπάρχουν γονείς που έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους και ανησυχούν επειδή πηγαίνουν στο σχολείο μαζί με παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αν αυτοί έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, τότε γιατί ανησυχούν;

Σημαίνει ότι δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια που έχουν κάνει.

Οι περισσότερες επιδημίες ιλαράς που συμβαίνουν σήμερα σε κάποιες χώρες είναι σε παιδιά που έχουν ήδη εμβολιαστεί από τον ιλαρά. Αυτά τα διαβάζω και εγώ από βιβλία, δεν είμαι ερευνητής.

Συνάδελφοι σας αναφέρουν ότι όταν τα παιδιά που δεν έχουν κάνει εμβόλιο γίνουν περισσότερα από αυτά που έχουν κάνει τότε ο κίνδυνος για εμφάνιση επιδημίας γίνεται μεγαλύτερος

Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό.

Όλες οι επιδημίες εξαφανίστηκαν λόγω αλλαγής στις συνθήκες υγιεινής.

Άρα λοιπόν αν κανένας δεν εμβολιάζεται στην Ελλάδα για την ιλαρά αλλά έχουμε καλές συνθήκες υγιεινής δεν θα έχουμε ιλαρά. Να πάνε να ψάξουμε εκεί που εκδηλώθηκε η ιλαρά, πώς ζούνε οι άνθρωποι εκεί, αν είναι τσιγγάνοι, καταυλισμοί προσφύγων... δεν ξέρω ακριβώς αλλά υποθέτω

Στο χώρο της υγείας όμως, όπου γιατροί και νοσηλευτές έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν τι γίνεται; Πρέπει να εμβολιάζονται

Αν ήμουν εγώ δεν θα εμβολιαζόμουν. Από τη στιγμή που έχεις ένα καλό αμυντικό σύστημα δεν φοβάσαι. Καθημερινά δεχόμαστε επιθέσεις από μικρόβια. Το σώμα μας έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει μικρόβια.

Μπορεί να πάρουμε εκατό υγιείς ανθρώπους και να τους βάλουμε μέσα τους - με ένεση αν θέλετε - τον ιό της ιλαράς και να κωλύσει από αυτούς μόνο ο ένας και οι 99 να μην πάθουν τίποτε, γιατί έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν αντιδράσεις στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς από γονείς που φοβούνται

Είναι πράγματα που πρέπει να τα ρυθμίσει η πολιτεία.

Πρέπει να αποδεχτεί η πολιτεία το δικαίωμα κάποιων ανθρώπων να αρνούνται τους εμβολιασμούς, ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για τα υπόλοιπα παιδιά.

Είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να έχουν άποψη για την υγεία των παιδιών τους.

Δεν είναι τα παιδιά του οποιουδήποτε, είναι τα δικά τους παιδιά και έχουν έννοια και αγωνία να τα κρατήσουν υγιή.

Δικαιούνται και είναι απόλυτο δημοκρατικό τους δικαίωμα να τα προστατέψουν.

Να τα ρυθμίσει η πολιτεία αυτά.

Δεν νοείται να εμποδίζεται η εκπαίδευση ενός παιδιού επειδή δεν έχει κάνει εμβόλια.

Υπάρχει κίνημα αντιεμβολιαστικό;

Δεν υπάρχει κίνημα αντιεμβολιαστικό.

Δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο.

Υπάρχουν απλά άνθρωποι που ανησυχούν και όλοι αυτοί, είτε είναι γονείς, είτε γιατροί είτε θεραπευτές - και δεν θέλω να θίξω κανέναν - δεν έχουν κανένα συμφέρον.

Η έννοια τους είναι η υγεία των παιδιών τους.

Δείτε και εδώ

Αυτισμός: Οι παρενέργειες των εμβολίων αποκαλύπτονται και σοκάρουν...http://panagiotispsarros.blogspot.gr/2014/10/blog-post_9.html


ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς όταν δίνουν στα παιδιά τους αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρµακα, συνιστούν οι επιστήµονες, καθώς η παρακεταµόλη µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εµφάνισης άσθµατος κατά την παιδική ηλικία.

Πριν από δύο χρόνια, µία ερευνητική οµάδα µε έδρα τη Νέα Ζηλανδία προειδοποιούσε τους γονείς πως η παρακεταµόλη (Depon, Panadol, Dolal, Apotel) µπορεί να ευθύνεται για το άσθµα στα παιδιά. Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξαν τότε οι επιστήµονες αναλύοντας το ιατρικό ιστορικό 200.000 παιδιών σε 31 χώρες. Αλλες µελέτες συνδέουν την παρακεταµόλη και µε το έκζεµα ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.
Απουσία άλλου αποτελεσµατικού αναλγητικού και προκειµένου να µη δηµιουργηθεί πανικός στους γονείς, λίγο µετά τη δηµοσίευση της έρευνας στην Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet» η βρετανική Ρυθµιστική Υπηρεσία Φαρµάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) απαγόρευσε την έκδοση. «Η παρακεταµόλη παραµένει µια ασφαλής και αποτελεσµατική επιλογή αναλγητικού για τα παιδιά», διαβεβαίωνε τότε.

Ωστόσο, παρατηρεί η «Ιντιπέντεντ», τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερες από 100 ιατρικές µελέτες κάνουν λόγο για πιθανή σύνδεση της παρακεταµόλης µε την εµφάνιση άσθµατος. 
Φέτος, γιατροί από τη Νέα Υόρκη εξέτασαν 300 παιδιά και κατέληξαν στο συµπέρασµα πως όσο πιο συχνά έπαιρνε η µητέρα αναλγητικά κατά την εγκυµοσύνη τόσο µεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες το παιδί να παρουσιάσει άσθµα. 
Επίσης, νεώτερη έρευνα διεθνών επιστηµόνων αποκάλυψε πως η παρατεταµένη χρήση παρακεταµόλης κατά την εγκυµοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο στα αγόρια να γεννηθούν µε κρυψορχία - διαταραχή στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΣΕ 20.000.000 ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΩΡΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ! Επιστημονική μελέτη καταδεικνύει τα κορυφαία 10 ψυχοφάρμακα που προκαλούν στους λήπτες τους βίαιη συμπεριφορά. Το Ινστιτούτο Ασφάλειας Φαρμακευτικών Πρακτικών (The Institute for Safe Medication Practices - ISMP), προσφάτως δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό PloS, μια επιστημονική μελέτη η οποία καταδεικνύει ποιες είναι εκείνες οι φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν στους λήπτες τους την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών. Μεταξύ των δέκα πιο επικίνδυνων από αυτές περιλαμβάνονται τα αντικαταθλιπτικά Pristiq (desvenlafaxine), Paxil (paroxetine) και Prozac (fluoxetine).

Έχουν εγείρει έναν έντονο προβληματισμό, οι ακραία αρνητικές παρενέργειες πολλών δημοφιλών αντικαταθλιπτικών και νευροληπτικών, καθώς, οι ουσίες αυτές, όχι μόνο προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας στους χρήστες τους, αλλά αποτελούν και μια σημαντική κοινωνική απειλή. Η μελέτη του ISMP, αναφέρει ότι σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής παρενεργειών, του οργανισμού FDA (Ομοσπονδιακός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ), πολλά δημοφιλή φάρμακα έχουν συνδεθεί αιτιακά ακόμη και με αυτοκτονίες. Στον κατάλογο των δέκα επικινδυνότερων από αυτά, περιλαμβάνονται μαζί με αντικαταθλιπτικά και άλλα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση, της αϋπνίας, της διαταραχής υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, της ελονοσίας και του καπνίσματος.

Όπως αναφέρεται στο TIME, ο κατάλογος των δέκα επικινδυνότερων είναι ο ακόλουθος:
10. Desvenlafaxine (Pristiq) - Ένα αντικαταθλιπτικό που επηρεάζει τη σεροτονίνη και τη νοραδρεναλίνη. Αυτό το φάρμακο έχει 7,9 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά στο χρήση, από ότι άλλα φάρμακα.
9. Venlafaxine (Effexor) - Είναι ένα αντικαταθλιπτικό που χρησιμοποιείται για την αγχώδη διαταραχή. Η πιθανότητα να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά είναι 8,3 φορές μεγαλύτερη, από ό,τι άλλα φάρμακα.
8. Fluvoxamine (Luvox) - Ένα φάρμακο επιλεκτικός αναστολέας μη αναστροφής σεροτονίνης (SSRI) με 8,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα πρόκλησης βίαιης συμπεριφοράς, από ό,τι άλλα φάρμακα.
7. Triazolam (Halcion) - Είναι μια βενζοδιαζεπίνη για την αϋπνία, με πιθανότητα 8,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, από ό,τι άλλα φάρμακα.
6. Atomoxetine (Strattera) - Ένα φάρμακο για το ADHD με πιθανότητα 9 φορές μεγαλύτερη να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, από ό,τι άλλα φάρμακα.
5. Mefoquine (Lariam) - Ένα φάρμακο για την ελονοσία με 9,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, από ό,τι άλλα φάρμακα.
4. Amphetamines - Είναι η γενική κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του ADHD με πιθανότητα 9,6 φορές μεγαλύτερη να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, από ό,τι άλλα φάρμακα.
3. Paroxetine (Paxil) - Ένα αντικαταθλιπτικό τύπου SSRI με πιθανότητα 10,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, από ότι άλλα φάρμακα. Επίσης, συνδέεται με σοβαρά στερητικά συμπτώματα και γενετικές βλάβες.
2. Fluoxetine (Prozac) - Είναι ένα δημοφιλές αντικαταθλιπτικό τύπου SSRI με πιθανότητα 10,9 φορές να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, από ό,τι άλλα φάρμακα.
1. Varenicline (Chantix) - Είναι ένα αντικαπνιστικό φάρμακο με μια σοκαριστική 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, από ό,τι άλλα φάρμακα.

Τη σταδιακή μείωση του όγκου του εγκεφάλου προκαλούν τα φάρμακα που χορηγούν οι ψυχίατροι σε άτομα που πάσχουν από ψυχώσεις, σύμφωνα με έρευνα που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες. Προς το παρόν πάντως συνιστούν στους γιατρούς να μην κάνουν αλλαγές στις φαρμακευτικές συνταγές. Εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια υπήρχαν οι ενδείξεις ότι οι σχιζοφρενείς έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο εγκέφαλο (περίπου 5 - 7%) συγκριτικά με το μέσο όρο του πληθυσμού. Αυτό που δεν ήτανε γνωστό ήταν αν για τη συρρίκνωση αυτή ευθύνεται η ίδια η ασθένεια ή τα φάρμακα.

Η νέα έρευνα με επικεφαλή τον Αμερικάνο νευροεπιστήμονα και ψυχίατρο Μπενγκ Τσουν Χο του πανεπιστημίου της Αϊόβα, δείχνει πως τελικά τα αντιψυχωσικά φάρμακα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της μαγνητικής σε 211 ασθενείς για περίπου 7 χρόνια οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, σε συνδυασμό με το είδος των φαρμάκων και τη δοσολογία, επηρεάζουν αρνητικά και το συνολικό όγκο του εγκεφάλου και ειδικότερα τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό «Archives of General Psychiatry» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
ΗΠΑ: «Μπουκώνουν» τα παιδιά με ψυχιατρικά φάρμακα: Τον Ιούλιο, η εφημερίδα Washington Post σημείωνε ότι οι Αμερικανικές επιχειρήσεις αποθησαυρίζουν ποσά-ρεκόρ, συνολικά 1,8 τρις δολάρια, περιμένοντας επενδυτικές ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή, καταγραφόταν ότι αριθμός-ρεκόρ παιδιών στην Αμερική λαμβάνουν με συνταγή ψυχιατρικά φάρμακα, ακόμη και σε πολύ τρυφερές ηλικίες. Susan Rosenthal (One million Kids on Antipsychotics) [1]

Τα δύο γεγονότα, υποστηρίζει σε άρθρο της η Σούζαν Ρόζενταλ, Καναδή γιατρός, συγγραφέας και μαχητική σοσιαλίστρια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η τάξη των επιχειρηματιών -γράφει η Ρόζενταλ- έκλεψε τα τρισεκατομμύριά της εκμεταλλευόμενη εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, πληρώνοντας λιγότερο από όσο αξίζει η εργασία τους, απολύοντας χιλιάδες κι αναγκάζοντας τους υπόλοιπους να δουλεύουν πολύ σκληρότερα για πολύ λιγότερα. Και τώρα, κλέβει κι από τα παιδιά τους.

Η εκμετάλλευση και η ανέχεια προκαλούν εξάντληση, κατάθλιψη, οργή, άγχος και μια αίσθηση ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στους γονείς. Περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά στην Αμερική, το ένα στα πέντε, ζει με ένα γονέα που υπέστη κρίση κατάθλιψης το 2009. Τα παιδιά αντιδρούν στη γονική συμπεριφορά με δικά τους συμπτώματα και συμπεριφορές. Όσο μεγαλύτερος ο πόνος του γονιού, τόσο μεγαλύτερος ο πόνος του παιδιού. Σε αυτά τα παιδιά γιατροί κρεμούν ταμπέλες με ψυχιατρικές διαταραχές και τους δίνουν φάρμακα ώστε να «συμμορφώνονται» Τους κλέβουν την υγεία τους και κάθε ελπίδα βελτίωσης της ζωής τους-τονίζει η Rosenthal.

Επί δεκαετίες, ερευνητές όπως οι Πίτερ και Τζίντζερ Μπρέγκιν τεκμηρίωναν την σοκαριστική έκταση της πραγματικότητας ότι στα παιδιά στην Αμερική χορηγούνται διεγερτικά και αντικαταθλιπτικά. Τώρα, χάρη στην δύναμη του marketing των φαρμακευτικών εταιριών, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λαμβάνουν ισχυρά αντιψυχωσικά. Στους ενήλικες, αυτές οι τοξικές χημικές συνθέσεις αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικά, να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα, παχυσαρκία και διαβήτη, δημιουργούν αυτοκτονικές τάσεις, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο για βλάβες στο νευρικό σύστημα, μολύνσεις, ξαφνικό θάνατο και επιληπτικές κρίσεις. Οι συνέπειες στα παιδιά είναι άγνωστες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η γνωστή κι αμαρτωλή FDA (U.S. Federal Drug & Food Administration, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων & Τροφίμων των ΗΠΑ) σε έκθεσή της διαπίστωνε ότι η συνταγογράφηση αντιψυχωσικών σε παιδιά 0-17 ετών αυξήθηκε 22% τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Η FDA ερεύνησε έξι αντιψυχωσικά φάρμακα: τα Seroquel® (quetiapine)· Zyprexa® (olanzapine)· Risperdal® (risperidone)· Abilify® (aripiprazole)· Geodon® (ziprasidone)· και Invega® (paliperidone).

Το 2008, από τις 32 εκατ. συνταγές αυτών των φαρμάκων, οι 4,8 εκατ. αφορούσαν παιδιά (15% του συνόλου). Την ίδια χρονιά, ένα εκατομμύριο παιδιά έλαβαν με συνταγή αντιψυχωσικά (19% του συνόλου των 5,5 εκατ. ατόμων). Οι αριθμοί ανά ηλικιακή ομάδα:

* 1.770 παιδιά ηλικίας 0-2 ετών,

* 64.664 παιδιά ηλικίας 3-6 ετών,

* 414.451 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών,

* 540.760 παιδιά ηλικίας 13-17 ετών.

Οι διαγνώσεις για τα βρέφη 0-2 ετών περιλάμβαναν όρους όπως Διαταραχή Έλλειψης Προσοχής, Ψυχικά/Συμπεριφορικά Προβλήματα, Άλλες Ψυχικές Διαταραχές, Συμπεριφορικά Προβλήματα και Κατάλοιπη Σχιζοφρένεια-η τελευταία διάγνωση συνήθως γίνεται στη βάση «παράδοξων πεποιθήσεων και ασυνήθιστων αντιληπτικών εμπειριών». Ίσως όμως, τονίζει η Ρόζενταλ, μια πιο ακριβής διάγνωση για τα συμπτώματα αυτών των παιδιών θα ήταν «γονεική κατάθλιψη λόγω της ανυπαρξίας κοινωνικής πολιτικής».

Πρόσφατη έρευνα του Urban Institute έδειξε ότι το 7% των βρεφών ηλικίας 9 μηνών ζουν με μητέρες με ψυχολογικά προβλήματα και το 41% με μητέρες που πάσχουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη. Τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα μεταξύ των οικογενειών που ζουν στη φτώχεια, στις οποίες είναι επίσης πιθανότερο να εκδηλώνονται κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Μόνο ένα άρρωστο κοινωνικό σύστημα -καταλήγει η Ρόζενταλ- θα ευνοούσε τον πλουτισμό ολίγων δια της κλοπής των ζωών και των ελπίδων των πολλών.

Με ποιό τρόπο μετέτρεψαν τα σχολεία σε κλινικές; Με ποιό τρόπο και για ποιους λόγους τα μικρά παιδιά - ακόμα και μωρά- έγιναν στόχος της ψυχιατρικής; Σε εκατομμύρια παιδιά δίνονται ψυχιατρικές ταμπέλες για φυσιολογικές παιδικές συμπεριφορές και τους χορηγούνται ψυχοφάρμακα που τα οδηγούν σε βία και αυτοκτονία.

ΓΕΓΟΝΟΣ: ΣΕ 20.000.000 ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΩΡΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ !

 Susan Rosenthal (One million Kids on Antipsychotics)

Πηγή Εναλακτικη Δράση

ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ - ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ DrDwightLundell

Ένας μύθος που σκότωσε...
'Εμείς οι γιατροί, παρά την εκπαίδευση, τη γνώση και την εξουσία που κατέχουμε, αποκτούμε συχνά ένα αρκετά μεγάλο εγώ που μας κάνει να δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος. Έτσι όμως είναι τα πράγματα.
Δεν σας κρύβω ότι κάναμε λάθος. Ως καρδιοχειρούργος με 25 χρόνια εμπειρίας έχω πραγματοποιήσει πάνω από 5.000 εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, κι έφτασε η μέρα να διορθώσω τα λάθη στα ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα.
Σπούδασα για πολλά χρόνια με άλλους εξέχοντες γιατρούς κι όλοι μαζί κατείχαμε τον τίτλο «διαμορφωτές της κοινής γνώμης». Κι ενώ βομβαρδιζόμαστε από την επιστημονική βιβλιογραφία και συνεχή σεμινάρια επιμόρφωσης, εμείς οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης επιμείναμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκύπτει από το απλό γεγονός της αυξημένης χοληστερίνης στο αίμα." Αυτά δήλωσε ο Αμερικανός καρδιοχειρούργος Dr. Dwight Lundell και συνέχισε:"
"Η μόνη αποδεκτή θεραπεία ήταν συνταγογράφηση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης και η υιοθέτηση μιας διατροφή με αυστηρό περιορισμό στην πρόσληψη λίπους. Αυτό το τελευταίο βέβαια θεωρούσαμε ότι θα μείωνε τη χοληστερίνη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οποιαδήποτε απόκλιση από τις συγκεκριμένες μεθόδους θεραπείας ήταν αιρετική και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε λανθασμένες πρακτικές.
Χοληστερίνη. Ένας μύθος. Τα πράγματα είναι διαφορετικά!
Αυτές οι μέθοδοι θεραπείας δεν είναι πλέον ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά δικαιολογημένες. Πριν από μερικά χρόνια, ανακαλύφτηκε ότι η φλεγμονή στο τοίχωμα των αρτηριών είναι η πραγματική αιτία που προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις και το γεγονός αυτό σιγά-σιγά οδήγησε σε μια παραδειγματική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Οι μακροσκελείς συστάσεις περί διατροφικών συνηθειών κατέληξαν στη δημιουργία επιδημιών παχυσαρκίας και διαβήτη, οι συνέπειες των οποίων επισκιάζουν οποιαδήποτε μάστιγα στην ιστορία της ανθρωπότητας από την άποψη της θνησιμότητας, του ανθρώπινου πόνου και των ολέθριων οικονομικών συνεπειών.
Παρά το γεγονός ότι το 25% του πληθυσμού λαμβάνει ακριβά φάρμακα στατίνης και παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η περιεκτικότητα λίπους στη διατροφή μας, φέτος θα πεθάνουν περισσότεροι Αμερικανοί παρά ποτέ από καρδιαγγειακές παθήσεις
Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και χοληστερίνη

Στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δείχνουν ότι στις μέρες μας 75 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, 20 εκατομμύρια πάσχουν από διαβήτη και 57 εκατομμύρια βρίσκονται σε προδιαβητική κατάσταση. Αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν όλο και πιο πολλούς και πιο νέους ανθρώπους κάθε χρόνο.
Με απλά λόγια, χωρίς τη φλεγμονή δεν υπάρχει κανένας τρόπος η χοληστερίνη να συσσωρευτεί στο τοίχωμα των αρτηριών και να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Χωρίς αυτή, η χοληστερίνη κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σώμα, όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Η φλεγμονή είναι η αιτία που παγιδεύει τη χοληστερίνη.
Η φλεγμονή δεν αποτελεί κάποια περίπλοκη διαδικασία, είναι απλώς η φυσική άμυνα του οργανισμού μας σε ξένους εισβολείς, όπως βακτήρια, τοξίνες και ιούς. Είναι ο τέλειος τρόπος που διαθέτει ο οργανισμός μας για να προστατεύει το σώμα μας από όλους αυτούς τους εισβολείς. Ωστόσο, αν εκθέτουμε για χρόνια τον οργανισμό μας σε τοξίνες ή σε τρόφιμα που το ανθρώπινο σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται, η κατάσταση που προκύπτει ονομάζεται χρόνια φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή είναι βλαβερή, σε αντίθεση με την οξεία φλεγμονή που είναι ευεργετική.
Ποιός νοήμων άνθρωπος θα εξέθετε τον εαυτό του εσκεμμένα και μάλιστα επανειλημμένα σε τρόφιμα ή άλλες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στον οργανισμό; Ίσως οι καπνιστές, αλλά τουλάχιστον η επιλογή τους είναι εσκεμμένη.
Οι υπόλοιποι από εμάς απλώς ακολουθούμε μια συνηθισμένη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λίπη και υδατάνθρακες αγνοώντας ότι προκαλούμε συνεχείς βλάβες στις αρτηρίες μας. Αυτές λοιπόν οι επαναλαμβανόμενες βλάβες προκαλούν χρόνια φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, καρκίνο, παχυσαρκία κ.α.
Σε αυτό το σημείο θέλω να επαναλάβω τα εξής: οι βλάβες και η φλεγμονή στις αρτηρίες προκαλούνται από τη χαμηλή σε λιπαρά διατροφή που συνιστάται από τους γιατρούς εδώ και χρόνια.
Ποιοί είναι οι κυριότεροι ένοχοι της χρόνιας φλεγμονής; Πολύ απλά, η υπερβολική ποσότητα των απλών υδατανθράκων υψηλής επεξεργασίας (όπως η ζάχαρη, το αλεύρι καθώς και όλα τα παράγωγά τους) και η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ελαίων που είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Χοληστερίνη
Φανταστείτε για μια στιγμή ότι τρίβετε το δέρμα με μια σκληρή βούρτσα ξανά και ξανά μέχρι να κοκκινίσει και σχεδόν να ματώσει. Σκεφτείτε ακόμα ότι αυτό το επαναλαμβάνετε αρκετές φορές την ημέρα κάθε μέρα για 5 χρόνια. Αν μπορούσατε να αντέξετε το επώδυνο βούρτσισμα, θα είχατε αιμορραγία, οίδημα και μόλυνση στην περιοχή, η οποία θα χειροτέρευε με κάθε επαναλαμβανόμενη βλάβη. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να απεικονίσετε τη διαδικασία δημιουργίας φλεγμονής που πιθανόν συμβαίνει στο σώμα σας αυτή τη στιγμή.
Ανεξάρτητα από το σημείο που δημιουργείται η φλεγμονή, εξωτερικά ή εσωτερικά, δεν υπάρχει διαφορά. Προσωπικά έχω κοιτάξει μέσα σε χιλιάδες αρτηρίες. Μια αρτηρία που έχει υποστεί βλάβη μοιάζει σαν να πήρε κάποιος μια βούρτσα και να καθάρισε επανειλημμένα τα τοιχώματά της. Καθημερινά και μάλιστα αρκετές φορές, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δημιουργούν μικροτραυματισμούς επιδεινώνοντας την κατάσταση με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αντιδρά συνεχώς δημιουργώντας φλεγμονή.

Ενώ εμείς υποκύπτουμε στον πειρασμό να απολαύσουμε ένα γλυκό, το σώμα μας αντιδρά σαν να ξεκίνησε πόλεμο με έναν ξένο εισβολέα. Τρόφιμα με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες ή τρόφιμα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με ωμέγα-6 λιπαρά με σκοπό να διαρκούν περισσότερο, αποτελούν την κύρια διατροφή των Αμερικανών εδώ και 6 δεκαετίες. Όλα αυτά σιγά-σιγά δηλητηριάζουν τους πάντες.
Πώς ακριβώς μπορεί ένα απλό γλυκό ρολό να δημιουργήσει φλεγμονή και να σας κάνει να αρρωστήσετε;

Φανταστείτε ότι χύνεται σιρόπι στο πληκτρολόγιo του υπολογιστή σας και θα έχετε μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κυττάρου. Όταν καταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται ραγδαία. Το πάγκρεας αντιδρά εκκρίνοντας ινσουλίνη, της οποίας πρωταρχικός σκοπός είναι να ωθεί τη ζάχαρη σε κάθε κύτταρο όπου αποθηκεύεται ως μορφή ενέργειας. Σε περίπτωση που το κύτταρο είναι γεμάτο και δεν χρειάζεται γλυκόζη, απορρίπτεται με σκοπό να αποφευχθεί η επιπλέον ζάχαρη κι έτσι αυτή μετατρέπεται σε σιρόπι.
Όταν τα κύτταρα απορρίψουν την επιπλέον γλυκόζη, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη και η γλυκόζη μετατρέπεται σε λίπος, το οποίο και αποθηκεύεται.
Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τη δημιουργία φλεγμονής; Το σάκχαρο στο αίμα έχει πολύ στενό εύρος. Τα επιπλέον μόρια σακχάρου ενώνονται με διάφορες πρωτεΐνες που με τη σειρά τους τραυματίζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στα τοιχώματα των αγγείων πυροδοτούν τη φλεγμονή. Όταν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνει απότομα αρκετές φορές την ημέρα κάθε μέρα, είναι ακριβώς σαν να τρίβετε με γυαλόχαρτο το εσωτερικό των ευαίσθητων αγγείων σας.
Αν και δεν είστε σε θέση να το δείτε, να είστε σίγουροι ότι συμβαίνει. Το είδα σε πάνω από 5.000 ασθενείς που χειρούργησα μέσα σε 25 χρόνια κι όλοι είχαν έναν κοινό παρονομαστή: φλεγμονή στις αρτηρίες τους.
Ας πάμε πάλι πίσω στο γλυκό. Ένα φαινομενικά αθώο γλυκό όχι μόνο περιέχει σάκχαρα αλλά ψήνεται κιόλας σε σόγια, ένα από τα πολλά φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά. Τα πατατάκια και οι πατάτες είναι εμποτισμένες με λάδι σόγιας ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για να διαρκούν περισσότερο. Αν και τα ωμέγα-6 είναι απαραίτητα διότι αποτελούν μέρος κάθε κυτταρικής μεμβράνης ώστε να υπάρχει έλεγχος για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κυττάρου, πρέπει να βρίσκονται στη σωστή ισορροπία με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Αν αυτή η ισορροπία διαταραχτεί από την κατανάλωση υπερβολικών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, η κυτταρική μεμβράνη παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες και οι οποίες προκαλούν άμεσα φλεγμονή.
Η σημερινή βασική αμερικανική διατροφή έχει δημιουργήσει μια ακραία ανισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη λιπαρών οξέων. Η αναλογία της ανισορροπίας κυμαίνεται από 15:1 ως και 30:1 υπέρ των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Αυτό το τεράστιο ποσοστό κυτοκινών προκαλεί φλεγμονή. Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες της εποχής μας, μια αναλογία της τάξεως 3:1 θα ήταν το ιδανικό.
Και δυστυχώς τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ! Το υπερβολικό βάρος του σώματος από τη κατανάλωση αυτών των τροφίμων δημιουργεί υπερφόρτωση των λιποκυττάρων που με τη σειρά τους διαχέουν μεγάλα ποσοστά προφλεγμονώδων χημικών ουσιών με αποτέλεσμα την πρόκληση περισσότερων βλαβών από αυτές που προκάλεσε το υψηλό σάκχαρο. Η διαδικασία που ξεκίνησε με την κατανάλωση ενός γλυκού, με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο που προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, διαβήτη και τέλος, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς η φλεγμονή συνεχίζει την καταστροφική της πορεία με αμείωτο ρυθμό.
Όσο περισσότερο καταναλώνουμε έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν υπάρχει καμία διαφυγή καθώς η φλεγμονή αυξάνεται λίγο-λίγο καθημερινά. Το ανθρώπινο σώμα ούτε μπορεί να επεξεργαστεί ούτε έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων και είναι εμποτισμένα με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
Υπάρχει όμως ένας τρόπος αντιμετώπισης της ύπουλης φλεγμονής κι αυτός είναι η επιστροφή στην κατανάλωση τροφών που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Για να χτίσετε μυς, πρέπει να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Μειώστε ή βγάλτε εντελώς από τη διατροφή σας τα ω-6 λιπαρά οξέα που προκαλούν φλεγμονή, όπως το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά.
Μία κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο περιέχει 7.280 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, ενώ μια κουταλιά σόγιας περιέχει 6.940 mg. Αντί γι' αυτά, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή βούτυρο από ζώα που τρέφονται με χορτάρι.
Τα ζωικά λίπη περιέχουν λιγότερο από 20% ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή συγκριτικά με τα δήθεν υγιή φυτικά έλαια που επισημαίνονται ως πολυακόρεστα. Ξεχάστε την «επιστήμη» που σας έχει κάνει πλύση εγκεφάλου εδώ και δεκαετίες. Η επιστήμη που ισχυρίζεται ότι τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ανύπαρκτη. Η επιστήμη που ισχυρίζεται ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερίνη του αίματος είναι επίσης πολύ ανίσχυρη. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πλέον ότι η χοληστερίνη δεν είναι η αιτία που προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις, η ανησυχία για το κορεσμένο λίπος σήμερα πλέον είναι ακόμα πιο παράλογη.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε ολοκληρωμένες τροφές όμοιες με αυτές που σέρβιρε η γιαγιά σας και όχι εκείνες με τις οποίες τις αντικατέστησε η μητέρα σας ψωνίζοντας από τα σούπερ μάρκετ με τις βιομηχανοποιημένες τροφές. Αφαιρώντας τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονές και προσθέτοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από φρέσκα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, θα καταφέρετε να αντιστρέψετε τις χρόνιες βλάβες στις αρτηρίες καθώς και σε ολόκληρο το σώμα σας που προήλθαν από την υιοθέτηση της κλασσικής αμερικανικής διατροφής.

Πηγή ενημερωτικό site Prevent Disease.

ΦΥΣΙΚΟΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ;;

Αρχικά, θα έπρεπε να αποσαφηνίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο «φυσιολογικό» και το «φυσικό» τοκετό, αφού πολλές φορές οι δύο όροι συγχέονται μεταξύ τους. «Φυσιολογικός» είναι ο τοκετός κατά τον οποίο το νεογνό γεννάται από τον κόλπο της γυναίκας, ενώ «φυσικός» είναι ο τοκετός χωρίς παρεμβάσεις.

Η καισαρική τα τελευταία χρόνια τείνει να εξελιχθεί σε μόδα... Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού

Ο Fr. Leboyer, πρώτος στη δεκαετία του 1970, με το βιβλίο του «Για μια γέννηση χωρίς βία» αφύπνισε τον κόσμο δείχνοντας σε όλους μας ότι τα παιδιά πρέπει να έρχονται στον κόσμο χωρίς οδύνη και πόνο. Η γυναίκα πρέπει να πιστέψει ξανά πως έχει τη δύναμη, την ικανότητα και τη βαθιά γνώση να φέρει στον κόσμο το παιδί της με τις δικές της μόνο δυνάμεις, και ότι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες χρειάζεται πολύ λίγη εξωτερική βοήθεια.

Φυσικός και φυσιολογικός τοκετός

Αρχικά, θα έπρεπε να αποσαφηνίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο «φυσιολογικό» και το «φυσικό» τοκετό, αφού πολλές φορές οι δύο όροι συγχέονται μεταξύ τους. «Φυσιολογικός» είναι ο τοκετός κατά τον οποίο το νεογνό γεννάται από τον κόλπο της γυναίκας, ενώ «φυσικός» είναι ο τοκετός χωρίς παρεμβάσεις.Ένας «φυσιολογικός» τοκετός μπορεί να γίνει «φυσικός» εάν η μητέρα αποφασίσει να γεννήσει ακολουθώντας τα ακούσματα της φύσης.Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή διαπιστώνουμε πως υπάρχει μία τάση για την άσκηση απόλυτου ελέγχου απέναντι στα φυσικά γεγονότα και μάλιστα μία καθοδήγηση και επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας.Φαίνεται πως στις μέρες μας η γέννηση ενός μωρού είναι γεγονός απόλυτα ιατρικοποιημένο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μια επίτοκος χαμηλού κινδύνου θα αντιμετωπιστεί το ίδιο με μια επίτοκο υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα ο υψηλός βαθμός παρεμβατικότητας πολλές φορές να οδηγεί στην αύξηση των επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό των εκτελούμενων καισαρικών τομών στη χώρα μας.

Ο φυσικός τοκετός

Όταν μιλάμε για φυσικό τοκετό αναφερόμαστε στον τοκετό όταν δεν υπάρχει ιατρική παρέμβαση κατά τη διάρκειά του, δηλαδή δε χρησιμοποιούνται φάρμακα για την πρόκληση ή επιτάχυνση του, δε χρησιμοποιείται αναισθησία, δε γίνεται παρέμβαση με χρήση εμβρυουλκών και βεντούζας.Στο φυσικό τοκετό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γίνεται αυτόματη έναρξη του τοκετού που με τους δικούς ρυθμούς καταλήγει στη γέννηση τελειόμηνου νεογνού από τον κόλπο.Αφορά την επίτοκο που χαρακτηρίζεται ως χαμηλού κινδύνου στην έναρξη του τοκετού και διατηρεί αυτή την ιδιότητα σε όλη τη διάρκειά του. Μετά τον τοκετό τόσο η μητέρα όσο και το νεογνό βρίσκονται σε καλή γενική κατάσταση.Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, γενικά ποσοστό 70-80% όλων των εγκύων γυναικών μπορούν να χαρακτηριστούν ως χαμηλού κινδύνου κατά την έναρξη του τοκετού.Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι μια επίτοκος που χαρακτηρίζεται ως χαμηλού κινδύνου στην έναρξη του τοκετού θα μπορέσει σε όλες τις περιπτώσεις να βιώσει την εμπειρία του φυσικού τοκετού, διότι μπορεί να παρουσιαστούν επιβαρυντικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια του τοκετού που να τον εμποδίσουν. Από την άλλη πλευρά, μια γυναίκα που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου με την έναρξη του τοκετού, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε μπορεί να γεννήσει με φυσικό τοκετό.Ο σκοπός της μαίας και του μαιευτήρα που στηρίζουν το φυσικό τοκετό είναι να επιτευχθεί η γέννηση ενός υγιούς νεογνού και να διασφαλιστεί η καλή γενική κατάσταση της μητέρας, εφαρμόζοντας το μικρότερο δυνατό επίπεδο παρέμβασης που είναι συμβατό με την ασφάλεια της επιτόκου και του εμβρύου.Ο επαγγελματίας υγείας οφείλει:

  • Να υποστηρίζει τη γυναίκα, το σύντροφο και την οικογένεια κατά τη διάρκεια του τοκετού και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται μετά τον τοκετό.
  • Να παρακολουθεί την επίτοκο και το έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η εφαρμογή μικρών παρεμβάσεων (τεχνητή ρήξη θυλακίου, περινεοτομή) πραγματοποιείται μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
  • Να φροντίζει το νεογνό και τη λεχώνα μετά τον τοκετό.
  • Να ανιχνεύει έγκαιρα τους παράγοντες κινδύνου και να εξασφαλίζει τη μεταφορά σε τριτοβάθμια φροντίδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών.

O τοκετός πλημμυρίζει τη γυναίκα με ποικίλα συναισθήματα: θάρρος, δύναμη, αγάπη, ευτυχία. Η ένταση των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του τοκετού προσφέρουν στη γυναίκα μια ξεχωριστή δύναμη που τη γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Ο τοκετός σημαδεύει για πάντα τη ζωή της γυναίκας, του παιδιού και της οικογένειας.«Όσο πιο ήσυχο τοκετό έχει τόσο πιο ήρεμος ενήλικας θα γίνει το παιδί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φόβων, των ανησυχιών και του άγχους μας έχουν τις ρίζες τους στο πόσο ήρεμα και χωρίς βιασύνη γεννηθήκαμε» ~FrLeboyer.

Μαρία Τίγκα,Μαία, MSc, μέλος Δ.Σ ΣΕΜΜΑ