Οξείες -Acute - Homeopathy & Bach remedies


*ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (acute)

-ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Τα ατυχήματα συμβαίνουν, και όταν συμβαίνουν, καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε άμεσα, με ψυχραιμία, ασφάλεια και σωστά!

Αυτό σημαίνει πως σε μια κάκωση για παράδειγμα εξωτερική που συμβαίνει στο δέρμα με εκδορές, καλό είναι να πλύνουμε αμέσως το σημείο με καθαρό νερό αποφεύγοντας πιθανή μόλυνση. Μετά μπορούμε να κάνουμε επάλειψη με κρέμα καλέντουλα ή αν δεν έχουμε αλόης. Η καλέντουλα βοηθά και στηρίζει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, και οφέλιμο είναι να υπάρχει πάντα στο σπίτι. Μια άλλη ομοιοπαθητική κρέμα που συχνά τη χρησιμοποιούμε, είναι η arnica, για τραβήγματα και μυικές κακώσεις ήπιες. Η τρίτη κρέμα που συχνά χρησιμοποιείται, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι η apis, η οποία είναι για τσιμπήματα.

-Τι κάνουμε σε ένα διάστρεμα ή ένα κάταγμα

Ακινητοποιούμε την περιοχή όπως μπορούμε, και αν υπάρχει και εξωτερική πληγή πλένουμε προσεκτικά με λίγο νερό. Το διάστρεμα έχει πόνο, καλό είναι να ενημερώσουμε τον Ομοιοπαθητικό μας άμεσα για να μας καθοδηγήσει σχετικά. Όταν υπάρχει και φόβος ή σοκ κατά το χτύπημα, θα χρειαστεί και κάποιο άλλο ομοιοπαθητικό, το οποίο βοηθάει άμεσα στην αντιμετώπιση κρίσεων φόβων και έντονων καταστάσεων, όπως ένα ατύχημα, ένα χτύπημα ξαφνικό, ένα τροχαίο. Η arnica θα βοηθήσει στο διάστρεμα, όμως δεν είναι το μόνο φάρμακο που δίδεται, υπάρχουν και άλλα αναλόγως με την περίπτωση πάντα. Αυτό που θα βοηθήσει άμεσα σε κρίση φόβου μετά από ένα τροχαίο για παράδειγμα και όταν συνυπάρχει ο φόβος θανάτου, είναι το aconitum. Στην Ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν φάρμακα για περιπτώσεις, υπάρχουν ασθενείς και περιστατικά που βγάζουν μια εικόνα συγκεκριμένη, στο ψυχοδιανοητικό και σωματικό και από εκείνη συνταγογραφούμε το αντίστοιχο φάρμακο που καλύπτει την συνολική εικόνα. Βέβαια, υπάρχουν κάποια φάρμακα που δίδονται μετά από μια πτώση για παράδειγμα, από ένα σημείο ψηλό, όπως είναι πάλι η arnica. Πολλές φορές δίνοντας κάποιο ενδεδειγμένο ομοιοπαθητικό φάρμακο, μπορείς να αποτρέψεις τον κίνδυνο για κάτι σοβαρότερο ή να σώσεις μια ζωή, αν δράσεις άμεσα.

Το κάταγμα πονάει περισσότερο, οπότε πρέπει να δώσουμε άμεσα ομοιοπαθητικό φάρμακο για να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος. Η arnica είναι το πρώτο φάρμακο που δίδεται σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως ακολουθούν και άλλα που ενδείκνυνται, ανάλογα με τα συμπτώματα και την περίπτωση. Στο κάταγμα ενδείκνυται μετά την 3η ή 4η μέρα το symphytum, το οποίο δένει πιο γρήγορα τα οστά, για αυτό το λένε και bonest.

Μετά από ένα ατύχημα, τροχαίο, διάστρεμα ή κάταγμα καλό είναι να επισκεφτούμε ένα Νοσοκομείο για να μας φροντίσουν και να γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις για να διαπιστωθεί πως δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό, όπως εσωτερική αιμορραγία για παράδειγμα.

-Τι κάνουμε σε ένα έγκαυμα

Άν το έγκαυμα είναι μικρό, καθαρίζουμε καλά την περιοχή με νερό αρκετή ώρα και βάζουμε μια αλοιφή για ενυδάτωση και προστασία από μόλυνση. Η καλέντουλα πάλι ενδείκνυται και στα εκαύματα αφού επουλώνει γρήγορα κάνοντας παράλληλα και αντισηψία. Δεν σπάμε τις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το έγκαυμα. Όταν το έγκαυμα είναι μεγάλο και βαθύ, πρέπει να ενημερώσουμε άμεσα τον Ομοιοπαθητικό μας γιατί θα χρειαστεί να πάρουμε και από το στόμα ομοιοπαθητικό φάρμακο ή να επισκεφτούμε το Νοσοκομείο που εφημερεύει. Υπάρχουν αρκετά ενδεδειγμένα Ομοιοπαθητικά φάρμακα και ανάλογα με τα συμπτώματα σε κάθε άτομο  δίδεται και το κατάλληλο.

-Τι κάνουμε σε ένα τσίμπημα

Τα τσιμπήματα των εντόμων σπάνια χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ενημερώστε αμέσως τον Ομοιοπαθητικό σας για να σας κατευθύνει αναλόγως. Σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας ή σφήκας πείτε το στον ομοιοπαθητικό σας ή αν δεν τον βρίσκετε άμεσα, πηγαίνετε στο Νοσοκομείο όταν υπάρχει οίδημα στο λαιμό, το στόμα ή τη γλώσσα με δυσκολία στην αναπνοή.

Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις εύκολα και γρήγορα, αλλά οφέλιμο είναι να σας κατευθύνει ένας Ομοιοπαθητικός πάντα για να σας δώσει το αντίστοιχο φάρμακο, ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

Σε τσιμπήματα εντόμων καθαρίστε καλά την πληγή και αφαιρέστε προσεκτικά υπολείμματα του εντόμου ή το κεντρί. Μετά, πλύντε την πληγή με νερό και σαπούνι και βάλτε λίγη κρέμα apis όταν πρόκειται για τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα, όπου τα συμπτώματα είναι οίδημα, πόνος, και νοιώθετε το σημείο ζεστό, ενώ ανακουφίζεστε βάζοντας πάγο ή δροσερό νερό. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να πάρετε και από το στόμα αντίστοιχο ομοιοπαθητικό φάρμακο (Apis), όμως τις περισότερες φορές δεν χρειάζεται.

Σε τσίμπημα από τσιμπούρι, βγάλτε προσεκτικά το σώμα από το έντομο που έχει μείνει στο δέρμα, πλύντε καλά και ενημερώστε τον Ομοιοπαθητικό σας, όπου ανάλογα με τα συμπτώματα θα σας κατευθύνει. To Ledum, βοηθάει καλύτερα σε τέτοια τσιμπήματα, όπως και σε τσίμπημα σκορπιού ενδείκνυται το όμοιο scorpio.

Προσοχή αν το οίδημα επιμένει και ο πόνος δεν υποχωρήσει, αντιθέτως χειροτερεύει.

Σε τσίμπημα στη θάλασσα, Medusa, για τσίμπημα από τσούχτρες. Το Ledum επίσης βοηθάει ή και το apis, ανάλογα πάντα με τα συμπτώματα. Οπότε, είναι καλύτερο να ενημερώσετε τον Ομοιοπαθητικό σας.

Δάφνη Βάγια Βακάλη

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑΣ ΠΝΙΓΜΟΣ

Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία ακολουθεί, έως 24 ώρες, μετά από ένα επεισόδιο φαινομενικά ανώδυνο πνιγμού. Πολλά παιδιά συχνά παίζοντας στη θάλασσα ή την πισίνα καταπίνουν νερό και προς στιγμήν βήχουν. Τις περισσότερες φορές είναι πράγματι κάτι μη σοβαρό και συνηθισμένο, όταν μάλιστα επανέρχονται τα παιδιά με κέφι στο παιχνίδι τους.

Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις όπου οφείλουμε να παρατηρήσουμε και να έχουμε το ‘νού μας’.

Τι είναι ο δευτερεύοντας (ξηρός) πνιγμός:

Στον δευτερεύοντα πνιγμό, η μικρή ποσότητα νερού που καταπίνει ένα παιδί από τη μύτη ή το στόμα πάει στον πνεύμονα και προκαλεί φλεγμονή, η οποία μέσα σε λίγες ώρες επιδεινώνεται και εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να συμβεί έως και 24 ώρες μετά.

Ο ξηρός πνιγμός συμβαίνει αμέσως μετά την έξοδο από το νερό.

Και τα δύο προκαλούν δυσφορία αναπνοής και βήχα.

Συμπτώματα όπως: Βήχας επίμονος, δυσκολία αναπνοής, κόπωση, ζάλη, υπνηλία, εμετός, θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό και να μεταφερθεί ΑΜΕΣΑ το παιδί ή ο ενήλικας στο Νοσοκομείο!

Έγκαιρη παρατήρηση σημαίνει έγκαιρη διάγνωση και αποκατάσταση - θεραπεία.

Εύχομαι ΚΑΛΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ σε όλους μας, να χαρούμε και να απολαύσουμε τις στιγμές.

Δάφνη Βάγια Βακάλη



ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ - ΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (cold - flu)

Το κοινό κρυολόγημα ή οι ιώσεις οφείλονται σε διαφορετικούς ιούς, όπως οι ρινοιοί, οι οποίοι προκαλούν το 40% των κρυολογημάτων.

Οι ιώσεις μπορούν να συνδυάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης και άλλων λοιμώξεων, ανάλογα με τον ιό, ενώ η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης.

Στις ιώσεις συνήθως δεν υπάρχει πολύ υψηλός πυρετός και σε λίγες μέρες αναρώνουμε, και αυτό που χρειάζεται είναι η πρόσληψη υγρών και εύπεπτη ελαφριά τροφή. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται ήπια συνήθως στο ανώτερο αναπνευστικό. Αντίθετα η γρίπη έχει υψηλούς πυρετούς, κρατάει αρκετές μέρες και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, προσβάλλοντας όχι μόνο το ανώτερο αναπνευστικό αλλά και όργανα. Επίσης έχει πόνους, κάτι που στο κρυολόγημα δεν υπάρχουν.

Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση

Η Ομοιοπαθητική διαθέτει πολλά φάρμακα για περιπτώσεις κρυολογημάτων, ιώσεων, γρίπης και λοιμώξεων. Ο Ομοιοπαθητικός σας θα σας κατευθύνει ανάλογα με τα συμπτώματα και τη συνολική σας εικόνα. Καλό είναι να τον ενημερώσετε άμεσα για να σας βοηθήσει να ενδυναμώσει το Ανοσοποιητικό σας σύστημα δίνοντάς σας το κατάλληλο ομοιοπαθητικό. Το φάρμακο που δίδεται, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, βοηθά το Ανοσοποιητικό να δράσει και το σώμα να αυτοιαθεί, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Σε καμία περίπτωση δεν καταστέλλονται τα συμπτώματα παίρνοντας ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο, αντιθέτως ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού με φυσικό τρόπο.

Τα ομοιοπαθητικά που συνήθως συνταγογραφούνται στο κοινό κρυολόγημα, τις ιώσεις ή τη γρίπη είναι πολύχρηστα φάρμακα και εύκολα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από φαρμακεία που φτιάχνουν ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Καλό είναι να έχετε ένα ομοιοπαθητικό φαρμακείο, για παν ενδεχόμενο, ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Δεν χρειάζονται όλοι το ίδιο φάρμακο, ακόμη και αν έχουν την ίδια ίωση, γιατί κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και εκδηλώνει συμπτώματα ατομικά, έτσι δρα και η Ομοιοπαθητική άλλωστε, εξατομικευμένα. Παρακάτω σας δίνω, με την ένοια ομοιοπαθητικού φαρμακείου, ΚΑΠΟΙΑ από τα ομοιοπαθητικά που πιθανώς βοηθήσουν, ανάλογα πάντα με τη συνολική εικόνα και τα συμπτώματα που ο καθένας εκδηλώνει.

Aconitum

Allium cepa

Arsenicum

Belladonna

Bryonia

Gelsemium

Hepar sulphur

Kali bichromicum

Nux vomica

Pulsatilla

Ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο

Δάφνη Βάγια Βακάλη



ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

Κρίση πανικού θεωρείται μια απροσδόκητη κατάσταση που συμβαίνει στο σώμα με έντονα σωματικά, ψυχολογικά, νοητικά, συναισθηματικά συμπτώματα. Εκδηλώνεται ξαφνικά συνήθως μετά από έντονο στρες ή κάποιο γεγονός που προκαλεί άγχος στο άτομο.

Ένας στους 10 έχει εκδηλώσει κρίση πανικού και 1 στους 100 εκδηλώνει συχνά κρίση πανικού και έχει μια γενική διαταραχή.

Επειδή έχουν κάποια κοινά συμπτώματα με καρδιακή κρίση, θα πρέπει να αποκλισθεί το ενδεχόμενο άμεσα από ειδικό.

Συμπτώματα:

Ταχυπαλμία, εφίδρωση, εξάψεις ή ρίγη, ζάλη, πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα, ναυτία, φόβος θανάτου.

Αντιμετώπιση:

Καλό είναι σε κρίση πανικού το άτομο να μην μετακινηθεί, να παραμείνει ψύχραιμο και να εστιάσει στην αναπνοή του. Βοηθούν οι αργές βαθειές ανάσες, όπως και σκέψεις αισιόδοξες για να μπορέσει το άτομο να κατανοήσει την κατάσταση που εκδηλώνει το σώμα του. Όταν αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, για οτιδήποτε εκδηλώνει, το γνωρίζουμε καλύτερα και μπορούμε να αντιδράσουμε πιο εύκολα σε ότι προκύπτει. Έχοντας εμπιστοσύνη και βαθειά κατανόηση πως ότι σωματοποιείται είναι ένα σημάδι μιας γενικής διαταραχής του οργανισμού και να το δεχόμαστε ως καλό σημάδι και ευλογία, αντιμετωπίζοντάς το και όχι πολεμώντας το ή καταστέλοντας το σύμπτωμα με χημικά φάρμακα.

Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση:

Η Ομοιοπαθητική όπως σε όλες τις περιπτώσεις, τις κρίσεις πανικού τις αντιμετωπίζει ΟΛΙΣΤΙΚΑ. Με το ιστορικό που παίρνουμε από το άτομο σε όλα τα επίπεδα (ψυχικό, συναισθηματικό, νοητικό, σωματικό), βγάζουμε μια γενική εικόνα της κατάστασης τους ατόμου σε ΟΛΑ τα επίπεδα, έτσι δρούμε επίσης σε ολόκληρο τον οργανισμό και επίπεδα, δίνοντας το ενδεδειγμένο ομοιοπαθητικό σκεύασμα που καλύπτει ΟΛΗ την εικόνα του ατόμου.

Τα συμπτώματα σύντομα αλλάζουν και το άτομο κατανοεί ευκολότερα και γρηγορότερα, έτσι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και θεραπεία επέρχεται ομαλά, εφόσον το άτομο σταθερά κάνει τη θεραπεία που του συστήνει ο Ομοιοπαθητικός του.

Η απόφαση για θεραπεία είναι αποκλειστικά στο άτομο που ζητά βοήθεια για την οποιαδήποτε ανισορροπία εκδηλώνει, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Από εκεί και πέρα, ο Ομοιοπαθητικός, με αγάπη και κατανόηση πλησιάζει τα άτομα που εκδηλώνουν την ανισορροπία, στηρίζοντάς τα έτσι ώστε να κατανοήσουν, να αποδεχτούν και να θεραπευτούν πιο εύκολα και γρήγορα.

Μην ξεχνούμε πως ότι και να συμβαίνει στο σώμα μας, είναι αποτέλεσμα μιας γενικής ανισορροπίας. Ας μάθουμε να αφουγκραζόμαστε, να κατανοούμε, να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον βοηθούμε προσπαθώντας να μετουσιώσουμε τα ‘’δύσκολα’’ σε οφέλιμα, γιατί, εν τέλει, ότι και να συμβαίνει, συμβαίνει για καλό και έτσι ας το δεχτούμε, χωρίς να το πολεμάμε, απλά, να το αγαπήσουμε παίρνοντας το μάθημα που η ζωή μας προσφέρει.

Σας προτείνω ένα Ομοιοπαθητικό, όπου ακόμη κι αν δε έχουμε ιστορικό κάποιου ατόμου, μπορούμε να το χορηγήσουμε (εκτός αν είναι άτομο μεγάλης ηλικίας). Εϊναι το Aconitum 200ch. Δρα ΑΜΕΣΑ!

Δάφνη Βάγια Βακάλη

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Η κλιμακτήριος, αλλά και η εμμηνόπαυση, είναι μια φυσιολογική κατάσταση για τις γυναίκες. Είναι ένας κύκλος ζωής που κλείνει και ξεκινά ένας άλλος, και όλοι οι κύκλοι ζωής είναι υπέροχοι αν τους αφουγκραζόμαστε και αν απλά τους δεχόμαστε.

Πολλές γυναίκες όμως, δεν δέχονται αυτή την κατάσταση και την αλλαγή, θεωρούν και νοιώθουν πως έχουν τελειώσει ως γυναίκες και κάποιες φορές αντιδρούν στο ψυχονοητικό αλλά και το συναισθηματικό επίπεδο και αυτό επιδρά και στο σωματικό επίπεδο βέβαια με συμπτώματα που εκδηλώνονται.

Συμπτώματα και εμμηνόπαυση

Εξάψεις κατά τον ύπνο κυρίως, αλλά μπορεί να συμβεί και τις υπόλοιπες ώρες

Διαταραχές στον ύπνο

Εκνευρισμός ή θλίψη

Δύσκολη συγκέντρωση και μνήμη

Κυκλοθυμία

Ξηρότητα στον κόλπο

Απώλεια ερωτικής διάθεσης ή αύξηση αυτής

Ιατρική προσέγγιση

Η χορήγηση συνθετικών οιστρογόνων είναι η οδός που η ιατρική ακολουθεί αυτή την περίοδο, όμως, έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού (Waaseth et al, 2008). Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία απέδειξε ότι γυναίκες χρήστες οιστρογόνων οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού, μετά τη διακοπή οιστρογόνων εμφάνισαν μείωση του καρκίνου του μαστού (Canfell et al, 2008). Στη Δανία, μετά από έρευνα για πρόληψη καρκίνου του μαστού, συνίσταται η αποφυγή χρήσης οιστρογόνων (Lanng, 2007).

Η αγωγή οιστρογόνων είναι εξίσου συνεδεμένη με καρκίνο των ωοθηκών (Zhou et al,2007) καθώς και της μήτρας ( Ross et al, 2000), ενώ πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία,  έδειξε ότι η αγωγή συνθετικών οιστρογόνων έχει συσχετιστεί και με τη δημιουργία πέτρας στην χολή (Hart et all, 2008).

Στην Αμερική μία στις τέσσερις γυναίκες λαμβάνει συνθετικά οιστρογόνα για τα συμπτώματα της εμηνόπαυσης.

Ομοιοπαθητική προσέγγιση

Η Ομοιοπαθητική, προσεγγίζει και αυτή την κατάσταση της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης ΟΛΙΣΤΙΚΑ, όπως σε όλες τις περιπτώσεις.

Με τη λήψη του ιστορικού, ο Ομοιοπαθητικός καταλαβαίνει την κατάσταση σε ψυχονοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο και δίνει το κατάλληλο φάρμακο, το οποίο καλύπτει όλη την εικόνα.

Υπάρχουν κάποια ομοιοπαθητικά που ενδείκνυνται για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση, όμως σοφό και σωστό είναι να αντιμετωπίσουμε ολιστικά και εξατομικευμένα κάθε περιστατικό και άνθρωπο.

Αναφορικά αναφέρω ΚΑΠΟΙΑ από τα ομοιοπαθητικά που ΑΝ ταιριάζουν βοηθούν πολύ τα άτομα σε όλα τα επίπεδα.

Amyl nitrate, Lachesis, Natrum mur., Nux vomica, Platina, Pulsatilla, Sepia.

Αν υπάρχουν αιμορραγίες ή ινομυώματα, θα χρειαστούν άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Με την Ομοιοπαθητική, πάντα δρούμε ανάλογα με την περίπτωση και τα συμπτώματα σε όλα τα επίπεδα. Έτσι δρα η Ομοιοπαθητική και έτσι θεραπεύει τον άνθρωπο βαθιά, ευγενικά, σεβόμενη όλα του τα επίπεδα και την ψυχική του ισορροπία.

Προτείνω ολες τις γυναίκες, να δρούνε απλά και να μην ΑΝΤΙ-δρούν στους κύκλους της ζωής, η οποία θέλει να μας εξελίξει ουσιαστικά. Το καλύτερο και οφελιμότερο είναι να δεχόμαστε με απλότητα και ευγνωμοσύνη τη ζωή και να χαιρόμαστε με όλες τις συνθήκες και όλες τις αλλαγές.

Αγαπούμε τον εαυτό μας, αγαπούμε τη ζωή.

Δάφνη Βάγια Βακάλη


Έρευνες και δημοσκοπήσεις για την Ομοιοπαθητική κατά την εμηνόπαυση

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 1997 σε ομοιοπαθητική κλινική της Αγγλίας, οι οποίες ζήτησαν ομοιοπαθητική θεραπεία για τις εξάψεις κατά την εμηνόπαυση, έδειξε ότι το 70% ένιωσε πολύ καλύτερα μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία (Clover, 2000).

'Ερευνα, που πραγματοποιήθηκε το 1998-1999 στο Tunbridge Wells Homeopathic Hospital (TWHH) απέδειξε ότι η ομοιοπαθητική θεραπευτική ήταν αποτελεσματική για γυναίκες με εμμηνόπαυση. Για την ακρίβεια στο 73% των γυναικών μειώθηκαν οι εξάψεις (Clover et al, 2002).

Άλλη έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, έδειξε ότι στο 82% των γυναικών που έλαβαν ομοιοπαθητική θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, επήλθε άμεση ανακούφιση εντός λίγων ημερών(Relton et al, 2005).

Τέλος, σε πρόσφατη έρευνα, 99 ομοιοπαθητικοί σε 8 χώρες προσέφεραν ομοιοπαθητική θεραπεία σε 438 γυναίκες που υπέφεραν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το 90% των γυναικών αυτών δήλωσε απαλλαγή απο τα συμπτώματα, ανακούφιση και βελτίωση ποιότητας ζωής μέσα σε μόλις 15 ημέρες (Bordet et al, 2008).

Δάφνη Βάγια Βακάλη




Τα ανθοΐάματα Μπαχ ανήκουν στις ενεργειακές εναλλακτικές θεραπείες και τα ανθοΐάματα που ανακάλυψε ο δρ. Έντουαρντ Μπαχ, στις αρχές του 20ου αιώνα, λαμβάνονται από τα άνθη 38 διαφορετικών φυτών και το κάθε ένα βοηθάει να απομακρυνθεί μια συγκεκριμένη αρνητική συναισθηματικά κατάσταση. 

Η ασθένεια, κατά τον Dr. Bach, προέρχεται από τα λάθη μας και τον τρόπο που η ψυχή διαχωρίζεται από την Ολότητα και την ενότητα των πάντων και η καλλιέργεια της αγάπης μας χαρίζει την επίγνωση της ενότητας των πάντων, εκείνης της αλήθειας ότι ο καθένας από εμάς είναι κομάτι της μιας και μεγάλης δημιουργίας.

Μπορούν να ληφθούν από όλους τους ανθρώπους, από το νεογέννητο ως τον υπερήλικα και από τον βαριά άρρωστο έως τον τελείως υγιή, χωρίς κανέναν κίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ανθοΐάματα μπορούν να ληφθούν παράλληλα με κάθε άλλη θεραπεία χωρίς να την επηρεάσουν ενώ αυτό που κάνουν είναι να επηρεάσουν τη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου θετικά.

Το rescue remedy είναι κύριο ίαμα για πολλές περιπτώσεις, όπου βοηθά και στηρίζει γρήγορα το άτομο να τακτοποιήσει κάποιο στρες, φόβο, σοκ. 

Το συνιστώ για όλους ανεπιφύλακτα και για όλες τις ηλικίες.    

Δάφνη Βάγια Βακάλη